Het IJburg College is in 2021 begonnen met een start-up project. Het doel van het project is om start-ups tegen een lage prijs een werkruimte te bieden op het IJburg college. Met als voorwaarde dat start-ups iets terug moeten doen voor het onderwijs op het IJburg college. Op deze manier kunnen leerlingen van het IJburg College hun kennis uitbreiden en kunnen zij kennismaken met het ondernemerschap. Het project is echter gestart tijdens de Corona pandemie, waardoor het project nog niet volledig van de grond is gekomen. Het project heeft veel potentie en daar zijn wij mee aan de slag gegaan. Nu de pandemie grotendeels voorbij is, bestaat er alle ruimte om het project verder een succes te maken.
Het proces
Om tot een aanbeveling te komen is er stapsgewijs te werk gegaan. Om een duidelijke oplossing te vinden moeten we het probleem eerst helder voor ogen hebben. Wat bleek is dat de samenwerking tussen start-ups en leerlingen nog stroef verliep. Met dit probleem zijn we in gesprek gegaan met leerlingen en de start-ups. Hieruit kwam dat een onderdeel van het probleem een gebrek aan start-ups was. Er was namelijk maar één start-up gevestigd. Daardoor zijn we bij het zoeken naar een oplossing ons gaan focussen op het werven van start-ups. De leerlingen, de opdrachtgevers en de start-up hadden allemaal verschillende behoeften. Zo wilde de leerlingen vooral hun creativiteit kwijt, de start-up een betere communicatiemiddel en de opdrachtgever verbetering van het gehele project. Naar aanleiding van de gesprekken zijn wij op zoek gegaan naar een middenweg.
Bij meer interesse in hoe we tot onze richting zijn gekomen is in de link onder de infographic ons verslag te lezen. Hierin worden o.a. de keuzes die zijn gemaakt ingebed in literatuur en zijn de resultaten van de gesprekken met de stakeholders uitgebreider uitgewerkt.
Uit de co-creatie sessies (gesprekken waarin werd nagedacht over ideeën en oplossingen) met leerlingen, de opdrachtgever en een lid van het schoolbestuur, kwam naar voren dat er tal aan ideeën zijn op het vraagstuk. Zo waren er veel ideeën gericht op de toekomst, maar ook ideeën die gelijk uitgevoerd kunnen worden. De ideeën varieerden van uitjes buiten de school tot ideeën over de werving van start-ups. Uiteindelijk is er voor gekozen om de ideeën over de werving van start-ups en het betrekken van de leerlingen, samen te voegen in een prototype. Dit prototype is in een vorm van een project waarbij leerlingen helpen met de werving van nieuwe start-ups. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld helpen met de promotie. Hiervoor is een vacature gemaakt voor leerlingen. Deze leerlingen halen hieruit dat zij in samenwerking met de gevestigde start-up en de andere betrokkenen van het Start-up project leren hoe je bedrijven en mensen kan werven. Het prototype is getest door de de vacature voor te leggen en te vragen of ze interesse hebben in deze vacature. Veel leerlingen toonden interesse en gaven aan te willen solliciteren. Zie hiernaast de poster en hieronder de vacature. Dit prototype kan ervoor zorgen dat er meer start-ups vestigen op het IJburg college en dat het Start-up project een succesvol project wordt.
In de link is meer informatie te zien over ons proces. Hier zie je de vier clusters die zijn gemaakt aan de hand van alle ideeën en hoe we de waarde per clusters hebben ingeschaald.
Bekijk de korte video hiernaast waarin wij jullie meenemen in het gehele proces van dit project.
Overdracht
Het prototye is vervolgens overgedragen aan de opdrachtgever. Hierbij is toegelicht dat het prototype verder uitgewerkt kan worden aan de hand van de wensen en behoeftes van de school. Vervolgens kan het prototype van start gaan. Door leerlingen al te betrekken bij het project creëer je een naamsbekendheid binnen de school en een gevoel van verantwoordelijkheid om het project te laten slagen. Dit is een redelijk kleine, maar noodzakelijke interventie om het uiteindelijke Start-up project in de toekomst te laten floreren.
Aanbeveling
Naast het ontwikkelen van het prototype zijn wij op een aantal belangrijke punten gekomen die wij graag willen doorgeven aan onze opdrachtgever: - Bekendheid creëren van het Start-up project is van belang. - Betrek de leerlingen, zij kunnen waardevolle en creatieve inzichten bieden. - Contact onderhouden is van belang om het Start-up project op gang te houden.
Do's & Don'ts
Onderhoudt het contact (bijvoorbeeld door check-ins). Zowel met de opdrachtgever als met de andere stakeholders.
Maak gebruik van de faciliteiten die de school heeft.
Bespreek duidelijk het focuspunt met de opdrachtgever, zo weet je duidelijk waar je naartoe moet werken.
Blijf niet te lang vasthouden aan één idee, probeer verschillende dingen eerst uit.
Zet niet alle stakeholders buiten spel, hun mening kan heel waardevol zijn.