• Kaart Amsterdam
  • Kaart Science Park
  • Kaart Roeterseilandcampus
  • Kaart Universiteitskwartier
  • Opdrachtgevers
  • Studentenprojecten
  • Placemaking stageplekken
  • Wat is Placemaking?
  • Aan de slag met Placemaking
  • Info & Contact
  • English
Close menu Search
Navigatie
Kaart   ›   Opdrachtgevers   ›   Startup Village   ›   Community Building Startup Village
Learning Community

Startup Village

Startup Village is een initiatief van ACE incubator, Amsterdam Science Park, UvA Holding en Julius Taminiau Architects. In omgebouwde zeecontainers vind je kantoorruimte, leslokalen, meeting rooms, en een gemeenschappelijke ruimte met lekkere koffie.
2 / 2
Keuzevak Biotechnologie

Community Building Startup Village

Team

Fanney
Rutten
Algemene Sociale Wetenschappen
Martijn
Peetoom
Future Planet Studies
Noud
van der Ven
Future Planet Studies

Opdracht

Startup Village krijgt nieuwe buren: in het voorjaar van 2018 zal op de nu nog lege kavel naast Startup Village een nieuw dorp gebouwd worden. Hier krijgen 240 studenten en jonge statushouders een huis toegewezen. Onze opdrachtgever (ACE) is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de startups binnen de Startup Village, en zou graag zien dat er een zogenaamde learning community ontstaat waarin zowel de werkenden van Startup Village als de nieuwe buren hun kennis en vaardigheden met elkaar kunnen uitwisselen. 

Analyse

Gedurende onze onderzoeksfase hebben we met behulp van een survey veel informatie verzameld over de werkenden (ook wel ‘villagers’ genoemd) op Startup Village. Hieruit bleek dat ze hun nieuwe buren graag willen leren kennen, maar door hun ondernemende bestaan hier beperkte tijd voor hebben. Ze werken allemaal hard aan hun bedrijf. 

Interventie

We hebben een reeks inhoudelijke bijeenkomsten georganiseerd waarbij ontmoetingen centraal stonden. Tijdens de lunches waren veel informele stimuli voor gesprek aanwezig. We hadden prikkelende vragen op de soepkommen geplakt, en de villagers mochten hun eigen broodjes en thee maken aan een lange tafel.






 

Nieuwe Ontmoetingen

Andere belangrijke elementen voor de lunch waren de ideeënbox en de informatieve placemats. Met deze instrumenten konden we toelichting geven over de uitbreiding van Startup Village, maar ook discussies op gang brengen en ideeën van de villagers verzamelen. Er waren in totaal 22 nieuwe ontmoetingen. In de afbeelding op rechts is te zien hoe die zich over de Startups verdeelden.

Overdracht en Duurzaamheid

Misschien wel de meest duurzame uitkomst van ons project is dat wij de naam van het nieuwe containerdorp hebben bedacht en aangeleverd: SPARK Village. SPARK staat niet alleen voor Science Park, maar ook voor de vonk die hopelijk overslaat tussen de verschillende bewoners. Daarnaast organiseert ACE nu maandelijks informele bijeenkomsten voor start-up village.  

Do's & Don'ts

  • Probeer in de toekomst de bewoners van SPARK Village te betrekken bij de evenementen Startup Village (ACE).
  • Pas op dat je niet gaat pushen: de sociale interactie tussen mensen moet organisch ontstaan. Dit was een van de dingen die tijdens de interventie als zeer positief werd ervaren door de deelnemers.
Learning Community

Startup Village

Startup Village is een initiatief van ACE incubator, Amsterdam Science Park, UvA Holding en Julius Taminiau Architects. In omgebouwde zeecontainers vind je kantoorruimte, leslokalen, meeting rooms, en een gemeenschappelijke ruimte met lekkere koffie.
2 / 2
Keuzevak Biotechnologie
Terug naar de kaart

Placemaking

Kaart AmsterdamKaart Science ParkKaart RoeterseilandcampusKaart UniversiteitskwartierOpdrachtgeversStudentenprojectenPlacemaking stageplekkenWat is Placemaking?Aan de slag met PlacemakingInfo & ContactEnglish

Nieuwe projecten

Stageonderzoek: verbinding tussen buurt en openbare ruimteStage Nova-LindeIJBC in de Buurt - impact leerlingen op de omgevingRoetersstraat: De weg naar een nieuwe vormBreathing Room Science Park

Contact

Instituut voor Interdisciplinaire Studies,
Universiteit van Amsterdam (UvA)
Science Park 904, Amsterdam
1098XH Amsterdam
onderwijslab-iis@uva.nl
020 - 525 5190
Universiteit van Amsterdam