Op de kaart
  • Amsterdam
  • Campussen
  • Science Park
  • Roeterseilandcampus
  • Universiteitskwartier
    Placemaking
  • Wat is Placemaking UvA?
  • Onderwijs
  • Studentenprojecten
  • Partners
  • Stageplekken
  • Contact
  • English
Close menu Search
Navigatie

Roken rondom Roeterseiland

Team

Lara
Student ISW
Nickisha
Student ISW
Etan
Student ISW
Allis
Student ISW

Het vraagstuk

Het terugdringen van roken op de Roetersstraat is een uitdaging die nauw verweven is met bestaande wet- en regelgeving. Er ontstaat een spanningsveld: de regels zijn er om een rookvrije omgeving te bevorderen, echter beperken ze in sommige gevallen de mogelijkheid om het rookprobleem praktisch aan te pakken. Om deze reden hebben wij ons gefocust op het veranderen van de betekenis die studenten geven aan deze straat, het veranderen van de sense of place. De sense of place gaat namelijk over de betekenissen die voor individuen of groepen verbonden kunnen zijn aan een plek (Cresswell, 2009). Uit onderzoek van Ellery et al. (2021) blijkt dat het betrekken van de gemeenschap bij deze veranderingen kan leiden tot een positiever gevoel van verbondenheid met de ruimte. Om deze reden betrekken we de gemeenschap bij onze interventie met als doel om weer een positieve associatie met de Roetersstraat te bewerkstelligen.

Het vertrekpunt

In lijn met nationale regelgeving en volksgezondheids initiatieven zet de UvA zich in voor een rookvrije campus om een gezonde en schone omgeving te bevorderen. Dit leidt echter tot nieuwe uitdagingen: rokers verplaatsen zich naar de randen van het terrein en omliggende straten, wat overlast veroorzaakt voor de buurtbewoners. Sigarettenafval en groepsvorming zorgen voor vervuiling en hinder, terwijl omwonenden ook mogelijk worden blootgesteld aan passief roken.

De problematiek wordt versterkt door de geografische ligging van het Roeterseilandcampus: de campus ligt in een stedelijke omgeving met nauwe straten en woonwijken in de directe nabijheid. Deze centrale locatie in de stad versterkt de gevolgen van de verplaatsing van rokende studenten en medewerkers. Het vraagstuk dat hierbij speelt is: Hoe kan de overlast voor buurtbewoners worden beperkt, rekening houdend met de strikte landelijke regelgeving die elke vorm van rook bevorderende voorzieningen verbiedt?
 

De Analyse

De bijgevoegde infographic toont de resultaten van ons deskresearch en locatieonderzoek naar het probleem rondom de rookoverlast op de REC. Uit het locatieonderzoek blijkt dat de meeste studenten sinds het rookverbod op campussen zijn uitgeweken naar de Roetersstraat, waar omwonenden last van hebben.
Uit zowel theorie als praktijk blijkt dat negatieve bemoediging, zoals verbodsborden en afkeurende waarschuwingen, nauwelijks effect heeft op het rookgedrag. Studenten werden zelfs vaak rokend naast anti-rookborden gespot.
Buurtbewoners gaven in interviews aan dat hun grootste ergernis niet de rook zelf is, maar het sigarettenafval dat achterblijft op straat. Tegelijkertijd bleek uit gesprekken met studenten dat zij zich niet bewust zijn van de overlast die ze veroorzaken en vaak niet weten waar ze hun afval op de juiste manier kunnen opruimen.
Deze inzichten, samen met de bevindingen uit de theorie, leidden tot een aanpak gericht op bewustwording. We besloten ons te focussen op een bewustwordingscampagne, omdat het vergroten van het bewustzijn van de rokende studenten de eerste stap is naar het verminderen van rookoverlast.
 

Presentatie Locatieonderzoek

Hoe kunnen we de overlast van rokende studenten voor buurtbewoners zo veel mogelijk beperken?


Interventie

Het afval van sigaretten rondom de campus is een groot probleem. Ze vervuilen de buurt en buurtbewoners hebben er last van. Om dit aan te pakken, hebben wij een bewustwordingscampagne ontwikkeld. Met posters en QR-codes informeren we studenten over de schadeljke gevolgen van sigarettenpeuken. Ons doel is om studenten bewust te maken van hun afval en hen te motiveren hun peuken op de juiste manier weg te gooien.
We hebben gekozen voor deze aanpak omdat zowel studenten als buurtbewoners in een co-creatiesessie aangaven dat bewustwording de meest effectieve oplossing is. Onderzoek bevestigt dit: campagnes gericht op gedragsverandering hebben bewezen impact. Andere ideeën, zoals draagbare asbakken, werden als onpraktisch ervaren.
Om te testen of onze campagne werkt, hebben we studenten gevraagd hun kennis en gedrag rondom sigarettenafval te delen vóór de campagne. Na de interventie vragen we buurtbewoners of er minder sigarettenafval ligt en checken we via enquêtes bij studenten of hun gedrag is veranderd.
 

Overzicht van Gemaakte Opdrachten (PDF)

De analyse

In een vroeg stadium van het proces was het van belang om het vraagstuk helder in kaart te brengen. Hierbij is onderzocht wat het vraagstuk precies inhoudt, waar het zich afspeelt en wie door het probleem wordt geraakt en op welke manier. Op deze manier zijn de relevante stakeholders geïdentificeerd. Daarnaast hebben wij observaties uitgevoerd, die waardevolle inzichten opleverden. Deze inzichten zijn terug te vinden via de bijgevoegde link.
PDF

Presentatie locactieonderzoek

Met de informatie die uit de analyse is voortgekomen, konden we verder bouwen en aanvullend onderzoek uitvoeren. We hebben hierbij verschillende onderzoeksmethoden toegepast en concreter gekeken naar manieren waarop deze inzichten kunnen bijdragen aan het oplossen van het vraagstuk. Dit proces is uitgewerkt in de bijgevoegde link.
PDF

Interventie

Samen met onze bevindingen hebben wij in samenwerking met de relevante stakeholders een co-creatiesessie georganiseerd. Door het toepassen van deze placemaking-strategie wordt gewaarborgd dat er geen discrepantie ontstaat tussen ideeën en theorie enerzijds en de realiteit van de stakeholders anderzijds. Onze aanbevelingen zijn dan ook gebaseerd op deze co-creatie, waarvan de resultaten te vinden zijn in de bijgevoegde link.
PDF

 

Videographic

https://youtu.be/kwl3jkbuR30

Overdracht

Wij adviseren de volgende placemaking-groep om voort te bouwen op onze inzichten. Een merendeel van de rokende studenten blijkt zich onbewust te zijn van de overlast die zij veroorzaken op de Roetersstraat sinds de invoering van het rookverbod. Daarom moet de bewustwordingscampagne voortgezet worden, met focus op positieve nudging. Promoot bijvoorbeeld een schone buurt via posters en acties die studenten motiveren verantwoordelijkheid te nemen voor de leefomgeving.

Om de samenwerking voort te zetten, delen we contactgegevens van belangrijke betrokkenen, zoals buurtbewoners en UvA-partners. We raden aan de campagne een vaste plek te geven in de introductieweken, bijvoorbeeld met een workshop of rondleiding over het Roeterseiland om studenten bewust te maken van hun impact en oplossingen te bespreken.

Het voortzetten van de campagne op social media, wordt geadviseerd. Op platforms als Instagram en Canvas kunnen de flyers verspreid worden en zo onder de aandacht blijven. Daarnaast is evaluatie essentieel. Door middel van enquêtes, interviews en data-analyse van overlastmeldingen kan de effectiviteit van de campagne gemeten worden. Gebruik indicatoren zoals het aantal klachten en afvaloverlast, en zorg dat de resultaten aansluiten bij het bredere rookbeleid van de UvA. Zo wordt een duurzame basis gelegd voor de toekomst.

Do's & Don'ts

  • Betrek studenten bij het verspreiden van de boodschap over de rookoverlast. Laat hen bijvoorbeeld tijdens de introductieweken actief informeren over de impact van sigarettenafval en waar nieuwe studenten hun rookafval kwijt kunnen.
  • Zorg voor positieve bemoediging bij rokende studenten, een positieve boodschap werkt beter dan een negatieve.
  • Houdt nauw contact met de opdrachtgevers en de betrokkenen van de casus, zodat iedereen op de hoogte is van de vorderingen van de campagne.
  • Probeer niet te veel problemen tegelijk aan te pakken. Focus op één specifiek aspect, zoals het verminderen van sigarettenafval, om een gerichte en effectieve interventie te ontwikkelen.
  • Maak de boodschap niet te ingewikkeld. Houd de communicatie simpel en direct, zodat studenten makkelijk begrijpen wat er van hen wordt verwacht.
ISWij community 2

Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW)

Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW) is een opleiding aan de UvA. Als student leer je om maatschappelijke vraagstukken op een interdisciplinaire manier te bekijken. ISW benadert deze vraagstukken vanuit inzichten en theorieën uit verschillende sociale wetenschappen, zoals politicologie, psychologie, antropologie, sociologie en sociale geografie en planologie.
4 / 4
De zoektocht naar de Paarse Student
Terug naar de kaart

Placemaking

Wat is Placemaking UvA?OnderwijsStudentenprojectenPartnersStageplekkenContactEnglish

Nieuwe projecten

Stageonderzoek: verbinding tussen buurt en openbare ruimte Stageonderzoek: Het Transformeren van de AmstelstraatStageonderzoek: FrederikspleinVerbinding op het Lambertus ZijlpleinDe Nieuwe Meent

Contact

Instituut voor Interdisciplinaire Studies,
Universiteit van Amsterdam (UvA)
Science Park 904, Amsterdam
1098XH Amsterdam
onderwijslab-iis@uva.nl
020 - 525 5190
Universiteit van Amsterdam