Placemaking-onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam
Vind je het leuk om met andere studenten creatief na te denken over hoe we gebieden in de stad Amsterdam kunnen verbeteren op een innovatieve manier? Wil je je academische kennis toepassen in de praktijk en werken aan een real-life case van een partner? Ervaring opdoen met co-creatie en de Placemaking-methode? Dan is het vak Placemaking aan de UvA wellicht iets voor jou.
Placemaking Summer School
This three-week programme (exclusively during the summer) explores the web of relationships between people and place. Placemaking as a philosophy and practice concerns the improvement of urban spaces by including its users in the transition for change.
In het vak 'Placemaking' (9 EC) leren studenten op transdisciplinaire wijze plekken in te richten op basis van lokale plekken en lokale kwaliteiten. Om tot een duurzame en vitale oplossing te komen voor plaatsgebonden vraagstukken, dienen we rekening te houden met onderlinge verhoudingen tussen gebruikers, betrokkenen, initiatieven en ondernemingen, bottom-up én top-down (gebieds)ontwikkeling en wet- en regelgeving.
Studenten die het vak 'Placemaking' (12 EC) volgen, starten met locatie-onderzoek. Studenten dompelen zich onder in het gebied; ze leren wie de gebruikers zijn, hoe hun leefwereld eruit ziet en wat wensen zijn met betrekking tot de omgeving. De verkregen inzichten uit het onderzoek nemen ze vervolgens mee in het ontwerpen en uitvoeren van een kleinschalige interventie. Deze wordt eveneens ontwikkeld in co-creatie met lokale betrokkenen.
Deze Placemaking-cursus (6 EC) is ontwikkeld voor studenten van Bèta-gamma, en bestaat uit trainingen, gastcolleges/seminars, en projectwerk. Deze onderdelen worden georganiseerd en gegeven door UvA-docenten en experts uit het veld. We werken bij 'Placemaking' in projectteams en op de locaties van vraagstukken.