Het IJburg College is een middelbare school die zowel vmbo, havo als vwo onderwijs aanbiedt. De school is centraal gelegen aan de Pampuslaan in stadsdeel IJburg, een wijk in het oostelijke gedeelte van Amsterdam. De wijk is relatief jong en qua inwoners heel divers. Desondanks mist het stadsdeel veel gewilde voorzieningen en activiteiten voor jong en oud. Voor cultuur en vermaak moeten de buurtbewoners nu vaak naar de binnenstad van Amsterdam toe.
De school wilt graag op dit gemis inspelen en vindt dat zij de maatschappelijke opdracht heeft om een duurzame connectie met de buurt te bewerkstelligen. Hierom probeert zij in samenwerking met verscheidene partijen de buitenwereld de school in te halen en andersom. Tevens probeert zij op deze manier de leefbaarheid in de buurt te versterken.
Het vraagstuk
De school heeft het initiatief 'IJBC in de buurt' opgericht. In de toekomst is het de bedoeling dat IJBC in de buurt nog meer gaat inspelen op de behoeftes van de buurtbewoners, zodat de school echt onderdeel wordt van de buurt. Het is voor de school echter nog onbekend hoe zij deze rol het beste kan vervullen. Daarom vraagt zij zich af op welke manier de school haar buurtfunctie het beste kan vergroten.
Analyse
Eerst zijn de behoeftes van zowel de school als de buurtbewoners in kaart gebracht door middel van interviews en een enquête. De sociale cohesie in de buurt bleek in orde te zijn, maar er wordt wel een groot gebrek aan activiteiten en faciliteiten ervaren. Aan de hand van deze bevindingen is daarom in samenspraak met het IJburg College een nieuwe vraag opgesteld, namelijk: Hoe kan het IJburg College bijdragen aan de behoefte aan activiteiten in de buurt?
Dit proces is overzichtelijk gemaakt in de infographic. Klik op de afbeelding om deze goed te bekijken.
Interventie
Uit brainstormsessies kwamen verschillende ideeën, die door middel van een nieuwe enquête zijn getest. Uit de bevindingen kwamen drie activiteiten als favoriet naar voren: - een filmavond - een culturele voorstelling - een tweedehandsmarkt
Al met al bleek de buurt vooral behoefte te hebben aan kleinschalige en laagdrempelige activiteiten. Met deze kennis is vervolgens een prototype ontwikkeld in de vorm van een draaiboek. In dit draaiboek wordt de fundering gelegd voor eventuele toekomstige evenementen die populair bleken onder de buurtbewoners. Het draaiboek zal het IJburg College kunnen helpen om dit op een eenvoudige manier te organiseren.
Videographic
In de videographic is te zien hoe het proces is verlopen en hoe het prototype hieruit is gekomen.
Overdracht en duurzaamheid
Een filmavond en tweedehandsmarkt bleken niet de enige evenementen te zijn waar buurtbewoners interesse voor hadden. Activiteiten zoals danslessen, culturele voorstellingen, low-equipment fitness en knutsel- en kookworkshops zijn ook gewenst door buurtbewoners. Het advies voor het IJburg College is daarom om zoveel mogelijk verschillende activiteiten te organiseren, zodat er een divers publiek op de school afkomt.
Aangezien het IJburg College dé perfecte ruimte biedt voor deze activiteiten, kan hopelijk het doel om een duurzame connectie met de buurt te creëren worden bereikt.
Do's & Don'ts
Luister goed naar alle stakeholders en betrokkenen.
Maak gebruik van verschillende onderzoeksmethoden zoals online surveys om de behoefte van de buurt te pijlen.
Focus op kleinschalige en laagdrempelige activiteiten.
Maak gebruik van de Facebook groepen voor promotie.
Betrek leerlingen in het proces.
Focus niet te erg op de planning. Neem af en toe een stapje terug!
Blijf niet te lang vasthouden aan één idee, maar probeer met verschillende ideeën te komen.
Focus niet te veel op één doelgroep. Door meerdere doelgroepen te betrekken is de kans op succes groter.
Wees niet te afhankelijk van de stakeholders en betrokkenen. Heb vertrouwen in het proces.