Op de kaart
  • Amsterdam
  • Campussen
  • Science Park
  • Roeterseilandcampus
  • Universiteitskwartier
    Placemaking
  • Wat is Placemaking UvA?
  • Onderwijs
  • Studentenprojecten
  • Partners
  • Stageplekken
  • Contact
  • English
Close menu Search
Navigatie
Kaart   ›   Partners   ›   Leefstijlloket   ›   Project Leefstijlloket
Inrichting van het Atrium

Leefstijlloket

1 / 1
Beheer Marineterrein

Leefstijlgeneeskunde in de Wijk

Team

Matej
Student Geneeskunde
Sam
Student Geneeskunde
Bart
Student Geneeskunde
Florine
Student Geneeskunde

Introductie

Welkom op onze webpagina! Wij zijn Matej, Florine, Sam en Bart, tweedejaars studenten Geneeskunde. Gedurende 13 weken hebben wij het keuzevak Leefstijlgeneeskunde in de wijk gevolgd, een vak dat zich richt op het verbeteren van leefstijl bij de patiënt om zo de kans op het oplopen van ernstige ziektes te verminderen. Als doorlopende project zijn wij bezig geweest om het leefstijlloket beter te integreren in de zorg van het AMC om bij te dragen aan het bovenstaande doel. Veel plezier met lezen!

Probleemschets

Leefstijlloket Amsterdam UMC – Samen sterker tegen hart- en vaatziekten!
Elk jaar overlijden in Nederland ongeveer 38.750 mensen aan hart- en vaatziekten — dat zijn  zo’n 106 mensen per dag, gelijk verdeeld over mannen en vrouwen. Deze aandoeningen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 23% van alle sterfgevallen in 2023. Daarnaast zijn er ruim 1,7 miljoen Nederlanders die al leven met een hart- of vaatziekte en nog eens 3 miljoen mensen vallen binnen een risicogroep en gebruiken daardoor levenslang medicatie als bloedverdunners of cholesterolremmers.

Een groot deel van deze hart- en vaatproblemen is rechtstreeks gerelateerd aan leefstijl. Ongezonde voeding, roken, bewegingsarmoede en overgewicht spelen een cruciale rol: meer dan de helft van deze ziekten is leefstijl-gerelateerd. Ongezonde voeding alleen al leidt jaarlijks tot 12.900 doden en vormt ongeveer 8% van de ziektelast in Nederland.

Het leefstijlloket is een specialisme binnen het Amsterdam UMC dat zich richt op het verbeteren van leefstijl van patiënten binnen het ziekenhuis. Waarom is dit van toepassing?
Uit onderzoek blijkt dat tot 65,5 % van alle hart- en vaatsterfgevallen bij mensen tussen 25–65 jaar te voorkomen zijn met tijdige leefstijlinterventie. Door patiënten  door te verwijzen vanuit cardiologie kunnen we actief inzetten op preventie en de kans op ziekte-uitbraken verminderen, waardoor ook de druk op de zorg afneemt.

Locatie onderzoek

Allereerst zijn wij langsgegaan bij het loket. Hier viel ons op dat de bewegwijzing ontbrak, het was voor ons als studenten zelfs erg lastig om het loket te vinden.

Wij hadden het idee om een enquête te verspreiden onder (oud-)patiënten van het leefstijlloket om met name de ervaring te peilen. Deze enquête was gericht op zowel de positieve als negatieve aspecten en op eventuele verbeterpunten. In overleg met onze coördinator bleek dat deze enquête al was afgenomen in een uitgebreid onderzoek, deze data hebben we kunnen meenemen in het vervolg van ons project. Wat met name opviel was dat er veel meer werd verwezen dan van tevoren werd gedacht (351 ten opzichte van 40) en dat de algemene beoordeling hoog lag: gemiddeld een 8 onder de patiënten. Ook artsen waardeerden de mogelijkheid om te verwijzen; zij gaven aan dat er in een normaal consult weinig tijd voor was en dat ze de kennis en expertise misten om bruikbare adviezen mee te geven.

Daarnaast hebben wij besloten om een interview af te nemen met een oud-patiënt die bij het leefstijlloket in behandeling is geweest. Zij gaf aan dat ze de gesprekken en het contact altijd als erg prettig heeft ervaren, maar dat zij ondersteuning in het vervolg van de behandeling miste. Nadat zij verwezen was voelde ze zich min of meer in het diepe gegooid. Ook was ze van mening dat de mogelijkheid tot hulp in leefstijl eerder in haar ziekteproces beschikbaar had moeten zijn.

Als laatste hebben we geluisterd naar een gesprek van een leefstijlmakelaar met een patiënt. Hierin viel ons op dat leefstijlmakelaars erg goed aansluiten op gedragsverandering door op de innerlijke motivatie van mensen aan te spreken. Deze fijne manier van gespreksvoering zorgde ervoor dat de patiënt zich gehoord voelde, wat in het interview ook naar voren kwam.

Uiteindelijk was onze conclusie uit het locatie onderzoek dat het loket zeker van waarde is in de zorg op het AMC, maar dat er nog verbeteringen mogelijk waren in het moment van zorg en de positie in de zorg. 
Website Leefstijlloket

Het leefstijlloket en de polikliniek cardiologie

Na overleg met de opdrachtgever bleek dat er weinig verwijzingen vanuit de polikliniek cardiologie naar het leefstijlloket waren, waardoor wij besloten om hierop in te gaan. Wij hebben een enquête opgesteld en verspreid onder cardiologen. Hieruit bleek dat de bekendheid over het bestaan en de werkwijze van het loket erg laag lag. Toch werd leefstijl door een overgroot deel als een essentieel onderdeel van de behandeling gezien, maar ontbreekt het vaak aan tijd om hier diep op in te gaan. Wat we hieruit hebben geconcludeerd is dat de bekendheid van het loket erg laag ligt, terwijl er wel behoefte is naar een soortgelijke afdeling. Als aansluiting hierop hebben we een flyer ontworpen en neergelegd op de afdeling cardiologie. Zo willen we meer bewustzijn creëren. De flyer ziet u hiernaast.

In ons onderzoek kwamen we erachter dat er een vergelijkbaar traject bestaat voor mensen met doorgemaakte hart- en vaatziekten problemen: het hartrevalidatietraject, verzorgd op door een bedrijf genaamd CardioVitaal. Dit neemt min of meer de plek van het leefstijlloket in. In het vervolg van ons project hebben we ons hierop gericht. 
 

Het leefstijlloket en de buitenpoli

Doordat er al een doorverwijsmogelijkheid van de cardiologie mogelijk was naar het hartrevalidatietraject was het leefstijlloket minder van waarde op deze afdeling. Om deze reden gingen wij onderzoek doen naar de buitenpolikliniek, waar patiënten met beginnende hartproblemen naartoe worden verwezen vanuit de huisarts. Hier krijgen ze dan een echo van het hart, bloedonderzoek, een hartfilmpje en meer. Vervolgens zal de cardioloog bepalen of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is.

De patiënten die hier komen zijn vaak nog in beginnende fase, waardoor leefstijl juist op dit punt erg van toepassing is. Er zou namelijk via leefstijladviezen voorkomen kunnen worden dat de ziektes erger worden. Echter bleek dat er geen verwijsmogelijkheid was om van de buitenpolikliniek patiënten naar het leefstijlloket te sturen: ze gebruiken niet hetzelfde systeem. Hierdoor zouden patiënten zelf moeten betalen voor een behandeling. Dit heeft ons inzicht gegeven in de complexiteit van de zorg en geeft zeker een mogelijkheid voor de toekomst. 

Het leefstijlloket en de CardioVitaal

Zoals eerder benoemd was het hartrevalidatietraject een manier om patiënten te helpen revalideren na het doormaken van hart- en vaatziekte. Wij wilden inzicht krijgen in de manier waarop dit werd gedaan en hoe het loket hierop kon aansluiten. In gesprek met een cardioloog die daar werkt werd duidelijk dat dit traject zeer goed werkt: de kans op het opnieuw krijgen van hart- en vaatziekten halveert. Er wordt een zogenaamd glijbaan-traject aangehouden: in het begin is er intensieve begeleiding over hoe om te gaan met leefstijl, stress en psychologische problemen.

Wat het leefstijlloket hieraan kan onttrekken is dat het patiënten minder in het diepe gooit, maar met name aan het begin goed begeleidt. Ook wordt er aandacht geschonken aan meerdere onderdelen van revalidatie, zoals psychologische problemen en stress. Dit maakt de afdeling een interessante optie om mee samen te werken. 

Infographic

Eindpresentatie Leefstijlgeneeskunde in de Wijk

https://prezi.com/view/YJb15Y6ju7UelpPa1yHw/

Overdracht

Het grootste deel van ons onderzoek was gericht op het verzamelen van informatie. We kwamen er namelijk al vroeg in het proces achter dat hier een groot gebrek aan was, met name over de bekendheid bij de afdelingen en hoe zij de organisatie hebben geregeld. Wij hopen dat er volgend jaar een pitch kan worden georganiseerd bij de cardiologen, zodat zij in levende lijve te zien krijgen wat het leefstijlloket doet en wat voor mogelijkheden er zijn. Daarnaast hopen we dat volgend jaar de band met de CardioVitaal versterkt kan worden. Er is namelijk veel te leren van de manier van organisatie op deze afdeling, wat zeer waardevol kan zijn voor de ervaring van patiënten bij het leefstijlloket.

Ook zouden veel deuren worden geopend wanneer er in hetzelfde systeem gewerkt kan worden als de buitenpoli, waardoor doorverwijzingen zouden worden vergoed door verzekeraars. Als laatste zijn wij van mening dat er nog werk verricht kan worden in het verduidelijken van de aanwezigheid van het loket in het ziekenhuis door bewegwijzing. Hierdoor zou het loket toegankelijker en aantrekkelijker kunnen worden. 

Conclusie en reflectie

Wij hebben door dit project inzicht gekregen in de organisatie van de zorg en daarin gemerkt dat het lastig is om hierin structurele veranderingen te maken. Er zijn veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden als verzekering en externe trajecten als de CardioVitaal. We hebben gemerkt dat het voor de patiënten hierdoor ook lastiger wordt om de hulp te krijgen die ze nodig hebben en waarop ze hopen. Dit zijn waardevolle inzichten.

We hebben daarnaast ook geleerd om buiten de comfortzone te denken en om te gaan met tegenslagen. We zijn door barrières veel opties afgegaan, wat ons uiteindelijk informatie in veel verschillende richtingen heeft opgeleverd. Daarnaast hebben we stappen gemaakt in de communicatie met derde partijen en zijn we gedurende het project daarin veel actiever geworden. Hierdoor is er toch veel gebeurd in de laatste weken. Al met al was dit een waardevolle ervaring voor ons vieren en we hopen dat er volgend jaar doorgebouwd kan worden aan dit project. 

Do's & Don'ts

  • Krijg in beeld wie alle stakeholders zijn
  • Blijf met nieuwe ideeën komen
  • Wees assertief in de communicatie met stakeholders
  • Het project tot zelf gestelde grenzen beperken
  • Verwachten dat het eerste idee gelijk werkt
  • Ontmoedigd raken door tegenslagen
Inrichting van het Atrium

Leefstijlloket

1 / 1
Beheer Marineterrein
Terug naar de kaart

Placemaking

Wat is Placemaking UvA?OnderwijsStudentenprojectenPartnersStageplekkenContactEnglish

Nieuwe projecten

Stageonderzoek: Verbinding tussen buurt en openbare ruimte Stageonderzoek: Het Transformeren van de AmstelstraatStageonderzoek: FrederikspleinVerbinding op het Lambertus ZijlpleinHartcheckpunt Zuid-Oost

Contact

Instituut voor Interdisciplinaire Studies,
Universiteit van Amsterdam (UvA)
Science Park 904, Amsterdam
1098XH Amsterdam
onderwijslab-iis@uva.nl
020 - 525 5190
Universiteit van Amsterdam