Sinds het Marineterrein een aantal jaar geleden is opengesteld voor publiek is het op zomerdagen een ware hotspot geworden voor Amsterdammers. Zwemmen en ontspannen wordt op de heetste dagen door honderden bezoekers gedaan. De bijbehorende drukte zorgt voor problematiek rondom het beheer van het Marineterrein: bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor bepaalde taken, en wat komt er kijken bij het onverwachts benodigde druktebeheer? Opdrachtgever Pension Homeland ziet rond dit vraagstuk ruimte voor verbetering.
Analyse
Na uitvoerig onderzoek, dat hiernaast is verwerkt in een infographic, werd duidelijk dat de heersende drukte-problematiek seizoensgebonden is en vooral te maken heeft met de plek op het terrein waar het pension zich bevindt.
De voorwerf waar Pension Homeland op is gevestigd is, zoals hiernaast op de infographic te zien, het drukste punt van het terrein, met alle gevolgen zoals overtollig afval en een gebrek aan toiletten van dien.
Het pension wil gepaste actie ondernemen en meer hulp ontvangen van Bureau Marineterrein, die vooral het innovatieve karakter van het terrein wil beschermen (zie hiernaast onder 'Wat is het probleem?').
Er is tot op heden nog geen structurele oplossing gevonden voor het beheren van de zomerse drukte. De seizoens- en plaatsgebondenheid van dit vraagstuk zijn aspecten die zijn meegenomen in het ontwikkelen van het prototype.
De aanbeveling
Het Drukte-Afsprakenplan, waarvan hiernaast een prototype te zien is, heeft als doel om tot effectieve compromissen te komen. Het plan gaat uit van de seizoens- en plaatsgebondenheid van dit vraagstuk, en treedt dus alleen in werking bij bepaalde temperaturen en druktelevels.
Met behulp van de Live Druktemeter, hiernaast verwerkt in vier verschillende levels, worden op basis van de verwachte drukte afspraken gemaakt. Dit zorgt voor specifieke, effectieve interventies om de problematiek op drukke dagen op te lossen en alle partijen tevreden te houden.
Deze afspraken en de bijbehorende druktegrenzen staan nog niet vast, maar moeten door de betrokken partijen samen worden vastgelegd. Zij weten het best wat er in de praktijk nodig én haalbaar is om de drukte goed te beheren. Hierboven zijn, voor een beter begrip van het idee, een aantal fictieve scenario's uitgewerkt.
Het getoonde prototype hierboven dus bevat suggesties voor de invulling van dit systeem, maar de uiteindelijke uitwerking en toepassing hiervan ligt bij Pension Homeland en Bureau Marineterrein.
Videographic
Bekijk in de video hiernaast in drie minuten hoe dit Placemaking-traject is verlopen!
Overdracht & Duurzaamheid
Het Drukte-afsprakenplan kan bijdragen aan het oplossen van een seizoensgebonden probleem door het bieden van seizoensgebonden oplossingen.
Zo wordt het beheren van de zomerse drukte op het Marineterrein duidelijker, eerlijker en efficiënter. Met één blik op de verwachte temperatuur en het daarbijhorende druktelevel en passende beleid kan worden bepaald hoe de dag zal verlopen en welke interventies zullen worden ingezet.
Het is hiervoor van groot belang dat de betrokken partijen het gesprek met elkaar willen aangaan en ook bereid zijn om tot compromissen te komen, zodat er daadwerkelijk een beleid op tafel komt en er een middenweg kan worden gevonden waarbij iedereen uiteindelijk van de voordelen profiteert.
Do's & Don'ts
Ga na wat er in de praktijk nodig én haalbaar is voor beheer van drukte
Zorg voor samenwerking tussen de betrokken partijen
Breng alle betrokken partijen en hun belangen in kaart
Blijven steken in theorie en verzamelde data
Van je onderzoeksdoel afdwalen
Terughoudend zijn bij veldonderzoek, presenteer jezelf en ga achter informatie aan