Stel je voor: een levendige plek in het JK-gebouw op de Roeterseilandcampus, waar een diversiteit aan mensen samenkomt. Hier ontmoeten ondernemers, non-profits, onderzoekers en studenten elkaar. Hun doel? Van elkaar leren, inspireren en samenwerken aan projecten die zowel voor maatschappelijke als economische impact zorgen. Sinds twee maanden is er ruimte vrij in het JK gebouw op Roeterseiland. Waar deze visie tot leven moet komen. De visie van REC Impact.
Maar hoe zorg je ervoor dat REC Impact haar visie kan realiseren, terwijl je rekening houdt met de uiteenlopende behoeften van alle betrokkenen? Hoe krijgen we alle neuzen dezelfde kant op als het gaat om het gebruik van de ruimte? Dat was de uitdaging waar we mee aan de slag gingen!
Wie wil wat
Om te achterhalen hoe het REC gerealiseerd kan worden, hebben we gesprekken gevoerd met verschillende betrokken partijen om hun behoeften te begrijpen. Dit is overzichtelijk gemaakt in de infographic. Uit deze gesprekken zijn de volgende behoeften naar voren gekomen:
Team REC Impact: Een valorisatievloer waarbij ondernemers, studenten (non-profit) bedrijven en onderzoekers samenwerken om maatschappelijke en economische impact te maken Enactus: Behoefte aan de ruimte die REC Impact biedt voor de leden van Enactus, waarbij er behoefte is aan uitgebreide openingstijden en catering. Studenten: Behoefte aan een vaste plek voor lezingen en coaching, maar geven de voorkeur aan het kiezen van eigen ruimte voor samenwerking met mede studenten. Gemeente Amsterdam: Momenteel niet op de hoogte van REC Impact, maar behoefte aan verdere verkenning van REC Impact voor mogelijke bijdragen.
Deze bevindingen brengen ons voor een nieuweuitdaging: de betrokkenen ervaren REC Impact nog niet als hun eigen plek, waarbij de focus voornamelijk ligt op individuele behoeften. Om REC Impact te realiseren, lijkt de eerste stap het creëren van een hechte gemeenschap waar samenwerking en een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel centraal staat. Om te onderzoeken hoe dit gerealiseerd kan worden is de volgende hoofdvraag opgesteld: Hoe is het mogelijk om binnen REC Impact gedeeld eigenaarschap te faciliteren, zodat alle actoren zich betrokken voelen en willen bijdragen aan een samenhangende en dynamische gemeenschap?
De weg naar gedeeld eigenaarschap
Verder in het proces werkte wij naar een oplossing. Er vond een bijeenkomst plaats in het hart van het JK gebouw waar vier studenten, één non-profitorganisatie en de opdrachtgever samenkwamen. Tijdens deze co-creatie sessie werden behoeften duidelijk en ontstonden er, door middel van brainstormsessies, innovatieve ideeën over hoe de community van REC Impact vorm moest krijgen.
Een aantal dingen worden duidelijk! - Een actief organisatorisch orgaan voor het opstarten van REC Impact ontbreekt - Studenten willen werken aan hun carriere en CV - Er moet meer stakeholders benaderd worden en bekent raken met REC Impact - Een community ontstaat niet uitzich zelf, daar zit werk in - Er is aanwezigheid van een aanspreekpunt in de ruime nodig - Er moet een progamma's komen die een community bevorden en bij elkaar houdt. - Er is genoeg buget binnen REC Impact
Er kwam één idee naar voren als het meest haalbaar en effectief: het aanstellen van studenten als community managers. Deze bijbaan stelt hen in staat actief bij te dragen aan de opzet van REC Impact, met focus op evenementen, marketing en stakeholderrelaties. Het is essentieel dat deze managers actief aanwezig zijn op locatie, om de community normen te bevorderen. Andere ideeën waren niet praktisch vanwege de startfase van REC Impact. Dit is bevestigd in de test fase voor het prototype in het onderzoek. Zonder een proactieve organisatie wordt het lastig om mensen samen te brengen en een echte community te vormen. Een communiy is nodig voor het ontwikkelen van gedeeld eigenaarschap.
Videographic
Duik met ons in het onderzoeksproces en de creatieve denkwijzen die hebben geleid tot ons uiteindelijke prototype. Nieuwsgierig? Druk op play!
Do's & Don'ts veder onderzoek REC Impact
Actief betrekken van belanghebbenden gedurende het hele proces.
Ingelezen zijn in de placemaking concepten.
Regelmatig contact en overleg met de opdrachtgever.
Het sturen van gesprekken met shakeholders in een bepaalde richting.
Niet samenwerken, overleggen en delen van kennis.
Passief contact zoeken.
Ons advies
Met ons onderzoek leveren wij handvatten die zorgen dat er structureel actief aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen en behouden van de community binnen REC Impact. Een community staat niet stil, het is constant in ontwikkeling. In toekomstig onderzoek zijn we daarom op zoek naar waardevolle inzichten over de kwaliteit en inhoud van de thema's waar onze community managers zich mee bezighouden. Deze managers zullen uit deze nieuwe input kennis op doen om de evenementen, marketing en relaties te verbeteren. Terwijl wij bijdragen aan het leggen van organisatorische fundamenten, blijft inhoudelijke feedback cruciaal. Ons doel is niet alleen het creëren, maar ook het optimaliseren van de impactvolle community!