Als buitenstaander zou je denken dat er in een wereldse stad als Amsterdam altijd wat te doen is, dat er altijd mensen zijn om op te zoeken en dat men makkelijk verbonden raakt. De realiteit is echter ook dat Amsterdam een verdeelde en individualistische stad is. Amsterdam-West is het meest dichtbevolkte stadsdeel van Amsterdam, maar hier is de minste openbare ruimte. Dit kan zorgen voor een gebrek aan thuisgevoel, gevoelens van onveiligheid en eenzaamheid. Dit komt voornamelijk voor onder volwassenen en om specifiek te zijn ouderen. Om dit op te lossen willen we de sociale cohesie, dus de gevoelens van verbondenheid in Amsterdam-West, verbeteren. Maar waar kunnen volwassenen en ouderen elkaar nog ontmoeten? Om dit probleem op te lossen werken we samen met Jeu de BuurtBoules. Een initiatief om mensen samen te brengen door middel van jeu de boules.
Bouwen aan samenhang
Tijdens het proces werd duidelijk dat de bewoners van stadsdeel Amsterdam-West weinig sociale cohesie ervaren in hun buurt. Om beter inzicht te creëren in het probleem, hebben we verschillende instanties gesproken en observaties uitgevoerd, die zijn beschreven in de infographic.
Hier kwamen een aantal behoeften bij een jeu de boulestoernooi naar voren: - Een natuurlijke omgeving - Makkelijke bereikbaarheid - Veiligheid - Toegankelijk - Een kartrekker, iemand die initiatief neemt
Het nadeel van jeu de boules is dat dit een vrij seizoensgebonden sport is. Jeu de boules is alleen aantrekkelijk in de zomer, maar wat dan in de wintertijden? Dan hebben mensen juist behoeften aan sociaal contact. De focus van het project moest worden verlegd. In plaats van alleen maar focussen op jeu de boulesbanen, probeerde we te begrijpen wat de buurtbewoners zélf willen. Hierdoor kwamen wij met een nieuwe onderzoeksvraag:
Hoe kan de sociale cohesie in Amsterdam-West verbeterd worden in elk seizoen?
BuurtConnect
De weg naar onze uiteindelijke aanbeveling is een weg geweest met veel obstakels. Door middel van interviews en enquêtes kwamen wij erachter dat de bewoners van Amsterdam-West openstaan voor contact.
Hierin heeft iedereen verschillende behoeften. Zoals: - Veiligheid - Recreatie en groen - Toegankelijkheid - Culturele diversiteit
Uit deze behoeftes ontstond een nieuw idee: een digitaal platform in de vorm van een app genaamd BuurtConnect. Het idee van de app is om buurtbewoners bij elkaar te brengen door middel van bestaande initiatieven, maar ook initiatieven die zij zelf bedenken. Voorbeelden van de functies en initiatieven zijn te zien in de infographic. Buurtbewoners kunnen in deze app een account aanmaken, waarna het plezier van samenkomen kan beginnen. Hierdoor kan iedereen elkaar ook in de winter opzoeken!
Jeu de boules is een toegankelijke sport voor iedereen. Daarom vonden wij het belangrijk om dit wel terug te laten komen in de BuurtConnect. De app is niet alleen nuttig voor het promoten van jeu de boulestoernooien, maar biedt daarbij juist gehoor aan de verschillende behoeften van de buurtbewoners.
Do's & Don'ts bij vervolg onderzoek
Luister naar verschillende behoeftes van buurtbewoners door met hen in gesprek te gaan
Houdt het inclusief door de app in verschillende talen aan te bieden
Blijf flyeren of een buurtkrant uitbrengen voor ouderen
Niet alleen focussen op jeu de boules (dit werkt in de winter namelijk minder goed)
Maak de app niet te ingewikkeld, zorg dat er niet een ‘’zie door de bomen het bos niet meer’’ sfeer komt.
Videographic
In de video staat meer informatie over het verloop van het project en het prototype!
overdracht en duurzaamheid
Overdracht: Het is belangrijk voor volgende projecten dat er initiatieven worden genomen in de BuurtConnect. Kartrekkers zijn hier een belangrijke behoefte die terugkomt. Een eventuele vraag voor volgende projecten is: Hoe kunnen buurtbewoners aangespoord worden tot initiatieven organiseren in Amsterdam-West? Zo krijgen buurtbewoners de regie over de buurt, wat zorgt voor meer verbondenheid met de buurt.
Duurzaamheid: De app kan voortdurend worden bijgewerkt en aangepast aan de behoeften van de buurt. Hierdoor kan iedereen zijn plek vinden binnen de buurt.