Wij zijn 5 UvA studenten die ons de afgelopen tijd hebben beziggehouden met het project Jeu de Buurt Boulen in het Bos en Lommerplantsoen. Bos en Lommer is een prachtige buurt in het Westen van Amsterdam, waar veel verschillende soorten mensen wonen. Helaas blijkt uit onderzoek van de Gemeente Amsterdam dat de sociale samenhang tussen buurtbewoners relatief laag is in Bos en Lommer, met een score van 4.7/10. Een van de de gevolgen hiervan is eenzaamheid, waarbij in Bos en Lommer 17% van de ouderen ernstig eenzaam is. Door samen te sporten en spelen in de vorm van Jeu de Boule, zetten wij een stap richting een hogere sociale samenhang en minder eenzaamheid in Bos en Lommer!
Samen sterk, door sport en spel
Tijdens het onderzoek komt er naar voren dat het Bos en Lommerplantsoen veel potentie kan hebben. Met zijn bankjes, vele groen, stadstuin, wandelpaden en een waterplaats lijkt de fysieke omgeving in orde. Echter, komt er bij de systematische observatie naar boven dat het vooral gebruikt wordt als doorgangsroute. Een plaats wordt gevormd door menselijk handelen en beïnvloedt ook het gebruik ervan. Het Bos en Lommerplantsoen komt hierin nog te kort. Waarom is dit zo en wat kunnen we eraan doen?
Om een meer verbonden en gezondere buurt te ontwikkelen zijn we onderzoek gaan doen binnen de buurt om zo de huidige situatie en de wat en waarom vragen beter in beeld te krijgen. Door middel van een systematische observatie, gesprekken en het verspreiden van posters en flyer's hebben we zo de behoeften, agenda's en bewegingen van de belanghebbende in kaart gebracht. Door ons in te leven in de belanghebbende zijn er enkele behoeftes uitgekomen voor het plantsoen: - Koffiebar/horecagelegenheid - Barbeque/picknick plek - Contact middels sport en spel
De laatste behoefte sluit aan met het doel van ons onderzoek: nieuw leven in de Jeu de Boulebaan blazen! Het is een toegankelijke sport waar jong en oud aan mee kunnen doen, wat de gemeenschapsbanden wellicht kan versterken. Met dit in ons achterhoofd zijn we vol enthousiasme verder het proces in gedoken.
-->Jeu de BuurtBoulen Handboek
Na de inzichten uit de literatuur & het buurtonderzoek is er een co-creatiesessie georganiseerd met de verschillende betrokkenen (opdrachtgever, buurthuis De Boeg & Gemeente Amsterdam). Hier zijn de verschillende ideeën voorgelegd. Uit de co-creatiesessie zijn waardevolle inzichten verkregen. Deze zijn meegenomen in het prototype: Jeu de BuurtBoulen handboek. Dit is samengesteld om de contüiniteit van het project te waarborgen. Het handboek bevat informatie en ideeën verdeeld in drie thema's. 1. Bekenheid creeëren: informatiebord over de regels en beschikbaarheid van de ballen bij de baan plaatsen. 2. Omgeving: onderhoud & recreatie 3. Uitvoering: kartrekker en organisatie Het handboek bevat contacten, haalbaarheid en impact van de oplossing. Het maakt de toekomstige implementatie van het project makkelijker en kan als voorbeeld dienen voor volgende projecten in andere wijken en steden. Het onderzoek bevestigt dat jeu de boules de gemeenschap kan vergroten, maar de verdere testfases met de lokale actoren zijn nog nodig.
Jeu de BuurtBoulen is een bestaand project dat overal, met een jeu de boulesbaan, toegepast zou kunnen worden. Het prototype, het handboek, zal hierbij ondersteunend zijn. In het handboek staan alle stappen die wij zijn ondergaan tijdens het onderzoek en welke actoren voor het Bos en Lommerplein gecontacteerd kunnen worden om daar een jeu de boules activiteit op te zetten. Het handboek is beschikbaar via deze site, maar ook de opdrachtgever, Jeu de BuurtBoulen, zal deze tot zijn beschikking hebben. Het handboek is ook nuttig als dit project in andere buurten opgezet zou worden. Er staat duidelijk beschreven wat van belang is om het project op te zetten en wat voor soort actoren van belang zijn voor een vergelijkbare plek. De actoren die ingezet zijn voor dit project hebben alle handvatten om het jeu de boulen op te zetten.
In deze video wordt je meegenomen in het proces van hoe wij tot het handboek zijn gekomen.
Do's & Don'ts
Zorg dat alle actoren uit de buurt betrokken zijn. Ze kunnen elkaars ideeën namelijk verbeteren/aanpassen vanuit ieders kennisveld.
Zorg voor naambekendheid, laat de buurt weten waar je mee bezig bent. Ga flyeren, ga zelf jeu de boulen, wees vaak op en rondom de locatie.
Blijf actief in communicatie met elkaar. Zorg dat je elkaar minstens 1 keer per week fysiek ziet, dit helpt enorm met de vordering van het project.
Niet te lang wachten voordat je actie onderneemt. Soms is ‘gewoon doen’ de betere optie.
Laat je niet volledig meeslepen in het enthousiasme van de opdrachtgever, blijf kritisch, wees eerlijk.
Hou het placemaking-idee van bottom - up goed in je achterhoofd, blijf het gesprek aangaan met de actoren, deze weten uiteindelijk veel meer dan dat je in eerste instantie misschien verwacht.