De opdrachtgevers zijn Theo van Uden, vanuit het Universitair Sport Centrum (USC) en Femke Kamp van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Aan ons is de vraag voorgelegd wat er nodig is om een natuurlijk zwemwater te creëren op het Science Park.
Vraagstuk
De belangrijkste vragen gingen over de locatie, de financiering en de voor- en nadelen van de creatie. Hoewel de vragen erg praktisch zijn, werd al snel duidelijk dat er meer vooronderzoek plaats moest vinden. Om die reden hebben wij voornamelijk gefocust op de oriënterende kant van het project. De vraag die wij zullen beantwoorden is:
‘’Hoe zorgen we ervoor dat de verschillende stakeholders in kaart worden gebracht en samenkomen om de ‘breathing room’ te realiseren?’’
Analyse
Tijdens de emphatize fase kwamen wij er al snel achter dat er een aantal haken en ogen aan die project vastzaten. Een natuurwater staat er niet zomaar, ook al lijkt het op het eerste gezicht zo simpel. Wij hebben ons gerealiseerd dat er bij het creëren van een plek altijd meerder stakeholders met ieder hun eigen belangen komen kijken. We konden dus niet gelijk beginnen met het ontwerpen , noch konden we ons focussen op de eindgebruikers. Integendeel: we moesten juist een stapje terugdoen om goed te analyseren wie er allemaal baat hadden bij dit plan. Hieruit volgend hebben wij een nieuwe probleemstelling geformuleerd:
‘’Hoe zorgen we ervoor dat de verschillende stakeholders in kaart worden gebracht en samenkomen om de ‘breathing room’ te realiseren?’’
Het in kaart brengen van alle belangrijke belangen is cruciaal voor het verwezenlijken van een duurzame, stabiele plek. We zijn onder andere in gesprek gegaan met een ecologe, omgevingsjuriste, vogelspotters, de gemeente en de vertegenwoordigers van het USC en de UvA zelf. Om hun verwikkelde belangen duidelijk te illustreren, hebben wij een infographic ontwikkeld. Klik op de link hieronder om hem te weergeven!
Het belangrijkste doel van het gehele project was het inzichtelijk krijgen van alle stakeholders die te maken hebben met het natuurwater op Science Park. Onderstaand is een handig overzicht met de verschillende stakeholders.
Instructie voor het lezen en begrijpen: Door middel van pijlen wordt het contact en doorverwijzing tussen verschillende stakeholders aangeduid. Een doorgetrokken lijn, betekent direct contact. Een onderbroken lijn heeft twee betekenissen. (1) Een gestreepte onderbroken lijn duidt op contact dat is geweest en is geadviseerd door een andere stakeholder. Met deze personen kan in de toekomst contact opgenomen worden voor verder informatie. (2) Een gestippelde onderbroken lijn duidt op contact dat is geweest en waar verder niet snel nieuwe informatie opgevraagd hoeft te worden. Deze lijnen zijn voor het gemak rood gemaakt.
Uit bovenstaande stakeholder map en interviews met de stakeholders blijkt dat er nog de nodige stappen gezet moeten worden. Deze stappen zijn in vijf adviezen samengevat, die uitgebreid worden toegelicht in het draaiboek. Opgesomd komen de 5 adviezen op het volgende neer:
1. Combineer het nodige (ecologische) onderzoek met het onderwijs. Je gebruikt de kennis die reeds aanwezig is op Science Park. Dit creëert een win-win situatie. De kosten voor de opdrachtgevers blijven laag en de studenten leveren een actieve bijdrage aan het project èn halen mogelijke studiepunten.
2. Maak een ecologisch holistisch ontwerp. Doe dit samen met een stadsecoloog die de nodige kennis heeft over het verbeteren van oevers en de daarbij gepaarde biodiversiteit in het gebied.
3. De definitieve vorm van de breathing room draagt bij aan zowel klimaatcompensatie als aan de sociale cohesie. Dit zijn waardes die subsidies en fondsen erg belangrijk vinden. Maak gebruik van deze organisaties om de kosten nog meer te drukken.
4. Een andere belangrijke functie van de breathing room is het vervlechten van meerdere functies. In combinatie met bovenstaande stappen kan er samen met de studenten (van bijvoorbeeld placemaking) onderzoek gedaan worden naar de inhoudelijke functies. Het advies: Focus op sociale verbinding en het vervlechten van verschillende functies.
5. Een grote wens van de opdrachtgevers is het creëren van een mogelijk paviljoen. Het regelen van een dergelijk paviljoen vergt de nodige vergunningen. Om die reden zouden wij adviseren het advies 4 afwachten om te kijken of deze wens er ook is vanuit studenten en docenten. Daarnaast kunnen andere projecten de functie van een paviljoen ook dekken.
Alle informatie is in deze videographic nog een keer makkelijk terug te zien:
Videographic
Overdracht & Duurzaamheid
Het is belangrijk dat het natuurwater een duurzame, stabiele en veerkrachtige plek wordt die lang zal blijven bestaan. Hiervoor is het essentieel om de natuur op het Science Park gezond te houden. Want wie zijn wij zonder schone lucht en schoon water?
Dit houdt in dat de waterkwaliteit moet worden onderhouden en dat er iemand wordt aangewezen als locatiebeheerder. Op deze manier kan de breathing room worden onderhouden en zal de natuur en al haar flora en fauna niet achtergesteld raken.
Do's & Don'ts
Stel een projectcoördinator aan
Houd vol, ook als je niet snel contact krijgt
Breng alle stakeholders een keer samen
Stel de behoeftes van de mens niet boven die van de natuur
Onderschat de tijd, de kosten en de vergunningen niet