De oude fietsenstalling op het Science Park verdwijnt. Wegens de aanbouw van nieuwe instellingen zoals LAB42 op de kavel vlak naast de huidige fietsenstalling. Zal de fietsenstalling verplaatst worden naar een de kavel rechts van het fietspad dat achter de polder langsloopt. Het is noodzakelijk dat de fietsenstalling verplaatst zal worden vanwege de opslag van bouwmaterialen en het faciliteren van bouwverkeer. In opdracht van de Universiteit van Amsterdam en de Gemeente Amsterdam is er een ontwerp voor een nieuwe fietsenstalling ontwikkeld. Het ontwerp is ontwikkeld op basis van de design thinking methode. Tijdens dit proces zijn drie pijlers voor het ontwerp ontwikkeld. Efficientie, duurzaamheid en multi-functionaliteit. Belangrijk in het design thinking proces is ook de manier van ontwerpen. Het ontwerp is via een bottum-up methodologie ontwikkeld samen met de eindgebruikers en de opdrachtgevers. Onder andere doormiddel van co-creatie en uitgebreid behoeften onderzoek. Uiteindelijk is er ook een prototype ontwikkeld dat uitgebreid getest is onder de eindgebruikers.
Het Onderzoek
Het Proces in Beeld
Het Prototype
Impressiebeelden zijn gemaakt met hulp van bouwkunde studenten Idse Groenewegen.
In hoeverre is ons resultaat geimplementeerd?
Bij de presentatie van ons project waren de opdrachtgevers zeer te spreken over het prototype. Waar het ontwerp, gepresenteerd door een landschapsarchitect, niet gericht zou zijn op de eindgebruikers, was die van ons dat wel (dankzij het toepassen van design thinking!). Dankzij ons prototype moest het professionele ontwerp herzien worden.
Een week later werd ons de herziene versie van het concept 'fietsenstalling' gemaild, waarbij we, tot onze verbazing, weinig aanpassingen aan het origineel zagen. De focus lag meer op het groene aanzicht, dan op de eindgebruikers. Dit was teleurstellend. Wel kregen we een vervolgopdracht aangeboden. Er werd aan ons gevraagd hoe wij het braakliggend stuk grond naast de fietsenstalling zouden inrichten. Onze toekomstvisie hierop is gebaseerd op die van alle studenten van het Science Park; alle braakliggende stukken grond die overblijven naarmate meer gebouwen uit de grond worden gestampt moeten op zo’n manier worden ingericht dat het aantrekkelijk is om er gebruik van te maken. Denk hierbij aan heuvels, picknicktafels en een ‘gezond’ gazon. Het is aan de volgende groep om het stokje van ons in deze estafette race over te nemen.
Het is fijn om te zien dat aan ons naar inbreng werd gevraagd betreffende verdere ontwikkeling van het Science Park. Dit laat zien dat ons project tot op een zeker niveau een indruk bij de professionelen heeft achtergelaten. Ga jij voor volledige implementatie van jouw project? Lees dan de do's en don'ts hieronder om dit te bereiken!
Do's & Don'ts
Goede communicatie en samenwerking met je groepje is essentieel.
Luister meer naar het geluid van de eindgebruikers dan die van je opdrachtgever.
Streef naar een zo hoog mogelijk resultaat, maar verwacht niet te veel.
Haal inspiratie uit voorgaande placemaking projecten.
Probeer iedereen van je groepje evenveel bij het project te betrekken, en elkaar uit te dagen.
Laat je niet tegenhouden door de obstakels die op je pad komen, maar bedenk een manier hoe je die uit de weg kan gaan!
Onderschat het organiseren van een focusgroep niet.