In het voorjaar van 2020 zal een deel van de openbare ruimte op en rond Science Park gebruikt worden voor nieuwe gebouwen, waaronder Lab 42. Studenten en medewerkers zullen hier waarschijnlijk overlast van krijgen. Daarbij komt dat de sportvelden aan de zijkant van het hoofdgebouw weggaan waardoor er minder recreatiemogellijkheden over blijven. Wij werden gevraagd door Pauline Eenhoorn, hoofd marketing en communicatie van de FNWI, om ons te buigen over deze kwestie. Hoe houden we tijdens deze periode het gebied leefbaar?
Het proces - Design Thinking
Het design thinking proces bestaat uit meerdere, opeenvolgende, onderdelen die allemaal bijdragen aan de creatie van oplossing voor een vraagstuk. Door de abstracte vraagstelling hebben wij besloten dat een fysieke interventie minder bijdraagt dan een goed onderbouwd concreet advies. Dit advies is tot stand gekomen op basis van de volgende stappen.
Tijdens de empathize fase werden de belangrijkste doelgroepen en agenda's vastgesteld. Het begin is breed en we probeerden een goed beeld te krijgen van alle partijen en behoeften. De fysieke omgeving speelt hierin ook een rol, omdat deze de scope van het probleem en oplossingen bepalen.
Vervolgens kwam de define fase, waarin wij wilden weten hoe de betrokken dachten over de vraagstelling vanuit hun "Point of View". Tijdens deze fase kwam een onverwacht probleem naar voren dat niet onbesproken kon blijven: het tekort aan studieplekken. Dit gaf ons in eerste instantie iets concreets om op te focussen maar feitelijk werd ons probleem groter.
De fasen hierna waren nu gericht op het opperen van ideeën, het uitwerken hiervan en het testen van de ideeën met de gebruikers. Veel ideeën begonnen als suggestie onderaan de enquete of als opmerking tijdens gesprekken met gebruikers, een echte bottom-up manier van werken.
Ideeën werden gefilterd en besproken met de opdrachtgever. Uiteindelijk hebben wij de beste hiervan uitgewerkt en gevat in een concreet advies.
Resulaten en Inzichten
De enquête had goed bereik, uiteindelijk hebben 130 studenten met allerlei verschillende achtergronden ons antwoorden gegeven. Zo kregen wij ook reacties van studenten die niet studeerden op Science Park en reageerden studenten uit een grote verscheidenheid aan studies. Naast een enquete hebben wij mensen individueel ondervraagd en is er een focusgroep geweest.
Groene bouwhekken! Uit gesprekken met de gebruikers werd snel duidelijk dat men veel waarde hecht aan groen, iets wat steeds meer onder druk staat in de Randstad. Groene bouwhekken bieden hetzelde als normale bouwhekken met bijkomend voordeel dat hier plantenbakken aan hangen die er voor zorgen dat de hekken er vriendelijker en leefbaarder uitzien.
Verder zou het goed zijn als er meer openbare (buiten) zitplekken waren. Deze plekken moeten op meerdere manier inzetbaar zijn zonder dat deze een duidelijke aangeven functie hebben. Studenten kunnen zo het best hier een eigen draai aan geven, bijvoorbeeld door te bepalen of een plek gebruikt wordt voor studie of voor recreatie. Dit is een belangrijk onderdeel van de sense of place.
Kijk naar Start up Village. Door bouwcontainers te gebruiken als zitplekken hou je het thema ‘bouw’ dichtbij, en door de containers op elkaar te zetten op een “speelse” manier zorg je ook dat het aanzicht aantrekkelijk is. Door een goede hoeveelheid neer te zetten (tussen de 5 en 10) zorg je ook voor een goed aandeel studie- en zitplekken, iets waar de studenten klaarblijkelijk grote behoefte aan hebben!
Ons werd al snel duidelijk dat het overgrote deel van de studenten niet of niet goed geinformeerd is over de toekomstige plannen. En dit, terwijl zij dit wel graag zijn. De bestaande manieren werken dus niet goed.
Wij verwachten dat men beter ziet én onthoud wat er aan de hand is als gebruik wordt gemaakt van duidelijke visualisatie. Foto's op de schermen in de centrale hal en borden met toekomstbeelden kunne hierbij helpen.
Een ander middel is de informatie in de wc hokjes. De Toodahloo en ToiletPaper worden gelezen bieden een handige manier om beknopte maar belangrijke updates te communiceren naar studenten.
Vergeet ook niet dat er instanties op Science Park zijn met een groot netwerk. Denk aan de studieverenigingen en de FSR. Zij kunnen gemakkelijk grote groepen updates en zijn hier ook ervaren in.
Do's & Don'ts
Maak gebruik van (onder andere) groene bouwhekken als scheiding tussen de openbare ruimte en de bouw.
Zorg voor multifunctionele openbare zitruimte en laat studenten bepalen hoe deze gebruikt worden.
Neem Startup Village als inspiratie voor goed gebruik van containers als bruikbare ruimte in bouwthema.
Maak gebruikt van de al bestaande communicatienetwerken van onder andere de studieverenigingen en de FSR.
En kale ruimte zonder voorzieningen wordt niet gebruikt.
Bouw geen nieuwe sportvoorzieningen voor een specifieke activiteit maar laat ruimte voor de gebruiker om zelf invulling te geven.
Zorg niet dat Science Park steeds meer groen verliest.