Het JK gebouw op de Roeterseilandcampus wordt grootschalig verbouwd. Op bijstaande afbeelding is een impressie van het nieuwe gebouw te zien. De verwachting is dat de verbouwing in 2024 volledig gerealiseerd zal zijn. In het nieuwe gebouw zal onder andere een Innovation studio komen voor ondernemende studenten, gepassioneerd over het creeëren van sociale impact.
Om een succesvolle JK Innovation Studio te realiseren heeft onze opdrachtgever REC Impact ons een aantal uitdagingen voorgelegd:
- Achterhalen waar ondernemende studenten behoefte aan hebben in de studio. - Nadenken over een deurbeleid zodat de ruimte voor de juiste doeleinden wordt gebruikt. - De eerste stappen zetten in het creëren van een community in de studio.
Tijdens het placemaking proces zijn wij met deze uitdagingen aan de slag gegaan!
De Analyse
Tijdens de define en emphatize fase zijn wij begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over het studentenperspectief op het huidige JK gebouw en de toekomstplannen. Vervolgens hebben wij brainstormsessies en interviews gehouden. Dit heeft geleid tot de volgende resultaten, ook te zien in de bijgevoegde infographic:
- Er is behoefte aan een lage (figuurlijke) drempel. Dit om de toegankelijkheid te stimuleren - Er moeten genoeg comfortabele zitplekken aanwezig zijn - Mogelijkheid om koffie en snacks te halen - Open, Overzichtelijke indeling en plattegrond hierbij
In de Infographic is terug te zien hoe we door het onderzoek heen uiteindelijk de volgende onderzoeksvraag hebben aangenomen: How might we create a community for students/businessowners interested in entrepeneurship so that they can succees in impactful start-ups?
Na veel onderzoek en gesprekken met de stakeholders zijn wij uiteindelijk tot de volgende interventie gekomen: een balie bij de ingang van de JK Innovation Studio, bemand door een student met functie community host. Op deze manier worden de belangrijkste behoeftes van de opdrachtgevers vervuld: toegankelijkheid bevorderen én reguleren, en het bouwen van een community met ondernemende studenten.
Om te testen of zo'n balie werkt en hoe de studenten hierop reageren hebben wij een testbalie in de hal van het JK gebouw opgezet. Het verloop van de test is terug te zien in de tweede infograhic en die is hiernaast zichtbaar. De studenten reageerden enthousiast op de interventie. Een groot deel gaf aan makkelijker op een medestudent af te stappen omdat dit een veilig gevoel zou kunnen geven. Daarnaast gaven de studenten ons ook feedback op de perfecte locatie voor de balie in de Innovation studio.
De videographic zal het proces van het onderzoek nader verduidelijken.
Overdracht & Duurzaamheid
Wij willen de opdrachtgevers en toekomstige placemakers de volgende aanbevelingen meegeven:
Openen van een balie met community host: - Toegankelijkheid bevorderen - Bezoekers reguleren - Beheren gemeenschappelijke agenda beheren - Informeren - Evenementen opzetten
Bewustzijn creeëren over bestaan/komst van de studio - Tijdens UvA evenementen, open dagen en introductieweken
Toekomstige gebruikers inspraak geven in vormgeving van de ruimte -Zodat zij zich vanaf een vroeg stadium betrokken voelen
Do's & Don'ts
- Een duidelijke planning maken met team en volgens deze planning blijven werken
- Goed blijven communiceren met de opdrachtgever
- in kaart brengen wie de belangrijkste stakeholders zijn en hun behoeftes peilen
- Te lang piekeren over perfecte prototype, tijdens het testen leer je het meest dus begin hier zo snel mogelijk aan
- Één type onderzoeksmethode gebruiken. Het is goed om verschillende manieren te combineren.
Tools
Tijdens het desing-thinkingproces hebben wij van een aantal tools gebruik gemaakt om tot interessante inzichten te komen. Voor meer verdieping in ons project kunt u de door ons toegepaste tools vinden op deze pagina.