In dit project zijn de mogelijkheden voor de realisatie van een common room of plek onderzocht. Het initiële vraagstuk vanuit de opdrachtgever, Femke Kamp (UvA vastgoed), was de verkenning naar een gedeelde keuken, waar studenten en medewerkers bij elkaar komen voor sociaal georiënteerde activiteiten waarbij eten verbindend werkt. Dit vraagstuk is vervolgens onderzocht aan de hand van de design thinking-methode en de placemaking-filosofie.
Analyse
In de analyse stonden de behoeftes van de doelgroepen centraal. Deze hebben we gepeild d.m.v. enquêtes en interviews. Al snel werd duidelijk dat er weinig behoefte was aan contact tussen de verschillende gebruikersgroepen - en dat samen eten onder een kleine groep werd gewaardeerd. Wij hebben studenten uiteindelijk onze primaire doelgroep gemaakt, maar ook de wensen van docenten en medewerkers op de achtergrond meegenomen in ons ontwerp. In co-creatie met de toekomstige gebruikers en een heleboel brainstormsessies zijn we uitgekomen op het winnende idee: een open plek buiten. Een open plek buiten is ontzettend toegankelijk en biedt bovendien ruimte om het flexibel in te richten. Een dergelijke multifunctionele plek draagt ook bij aan de connectie tussen mensen. Ons doel en dat van de opdrachtgever is om mensen van ASP te verbinden. Daarom hebben we ervoor gekozen om met dit idee het proces te vervolgen.
Interventie
In deze fase van het onderzoek is het beste idee omgezet in verschillende prototypes. Het testen van deze prototypes heeft ons uiteindelijk geholpen om tot een nog concreter ontwerp van de Sci-Tent te komen. De toekomstige gebruikers zien graag een zeil als overdekking voor de open plek. Zij vinden het wel belangrijk dat er een knusse en gezellige sfeer is, dat volgens hen behaald kan worden door lampjes op te hangen of bijvoorbeeld een vuurkorf te plaatsen. Ook zien zij graag voldoende ruimte om naast gezellig te zitten ook andere activiteiten te kunnen doen.
Het proces wordt nader uitgelegd in de videographic.
Om de duurzaamheid van de Sci-Tent te verzekeren is het belangrijk dat de plek flexibel en multifunctioneel is. Een plek die veel kan bieden, zowel om te doen als om te zien, is voor uiteenlopende groepen mensen aanlokkelijk.
Er is reeds contact geweest met de bedrijfsvoering van de FNWI, die ook bezig is met het realiseren van een buitenruimte op ASP. Mogelijk is hier mogelijkheid tot samenwerking en kan er via deze weg budget vrijgegeven worden om de Sci-Tent ook werkelijk te realiseren. Het doel is om uiteindelijk de beheer en organisatie onder te brengen bij studenten.
Do's & Don'ts
Probeer samen met de toekomstige gebruikers te ontdekken hoe de plek zo sfeervol mogelijk gemaakt kan worden
Zorg dat er bij de realisatie ruimte is tussen georganiseerde 'evenementen' en het vrij inrichten van de plek door de gebruikers
Betrek de toekomstige gebruikers bij het ontwerp, dit zorgt ervoor dat zij er eerder gebruik van zullen maken!
Voorkom het meerdere malen verzenden van enquêtes naar dezelfde mensen, mits is aangegeven dat zij dit willen
Voor het invullen van enquêtes ben je afhankelijk van de welwillendheid van mensen, dit kan zorgen voor een lage responsrate. Probeer daarom zoveel mogelijk face-to-face in gesprek te gaan met de doelgroep.