Al meer dan 20 jaar mogen kinderen gratis kanoën en waterfietsen in de Spaarndammerbuurt dankzij de 'buurtburgemeester' Ad van Deventer. De watersportclub wilt het watersportcentrum in de Spaarndammerbuurt en Houthavens behouden en een nieuw leven in blazen.
Van onze opdrachtgever, Suzanne Hansen, kregen we het volgende vraagstuk om mee aan de slag te gaan: "Hoe kan de stichting zorgen dat juist ook kwetsbare kinderen en gezinnen in de Spaarndammerbuurt komen watersporten in de Houthavens?".
Probleemanalyse
In de Empathise en Define fase is onderzoek uitgevoerd naar de behoeften van de relevante stakeholders, waarbij gebruik is gemaakt van interviews, een vragenlijst en wijkobservaties.
Deze behoeften van diverse stakeholders omvatten de volgende aspecten: 1. Suzanne benadrukte de behoefte voor een aantrekkelijke nieuwe ontmoetingsplek voor de Watersportclub, met specifieke aandacht voor het aantrekken van kinderen uit kwetsbare gezinnen. Om dit mogelijk te maken is vergroting van de bekendheid van de Watersportclub en het werven van meer vrijwilligers prioriteit. 2. Voor de vrijwilligers bleek onderlinge verbindingen kunnen leggen en contact te maken met de sociale omgeving van groot belang te zijn. Het idee om meer ontmoetingsplaatsen te creëren waar interactie plaatsvindt, zou dit in gang kunnen zetten. 3. Als toevoeging op punt twee benoemden de bewoners van de Spaarndammerbuurt en Houthavens de behoefte voor terugkerende activiteiten. Ook dit zou goed kunnen bijdragen aan onderlinge verbindingen. 4. Ten slotte de stakeholder gemeenteraad, waarbij de grootste partijen streven naar voldoende toegankelijke sport- en recreatiemogelijkheden (D66, z.d.; Jadnanansing et al., z.d.; Nazar et al., z.d.) .
Uit deze verschillende behoeften is de volgende probleemdefinitie tot stand gekomen: "Hoe kan het gebrek aan bekendheid van de Watersportclub verholpen worden en hoe kunnen nieuwe vrijwilligers geworven worden om de Watersportclub te ondersteunen en hun activiteiten te begeleiden?"
Uit de co-creatie sessie met vrijwilligers kwamen twee problemen naar voren: 1. te weinig structuur in de organisatie van de activiteiten en 2. een gebrek aan verbinding binnen de vrijwilligersgroep. Voor beide problemen is een prototype ontwikkeld en getest.
Voor het verbeteren van de organisatie is een voorbeeldplanning gemaakt om taken op te delen en toe te kunnen wijzen. We hebben deze planning gemaakt met een Scrum systeem, wat na het testen te ingewikkeld bleek. De vrijwilligers stonden wel positief tegenover meer structuur en het opknippen in kleinere taken. Er zijn andere systemen om dat voor elkaar te krijgen, zoals Notion. Ook is met behulp van een mindmap (zie foto) met de verschillende taakcategorieën gekeken wat de vrijwilligers leuk vinden of waar ze goed in zijn. Door verschillende vrijwilligersgroepen te maken op basis van deze voorkeuren kan de organisatie efficiënter worden en zo ieders kwaliteiten inzetten.
Voor het verbinden van de vrijwilligers is een boottocht naar het Amsterdam Light Festival voor de helpers opgezet. Door dit soort activiteiten te organiseren raken helpers met elkaar in gesprek. Dit kan leiden tot meer enthousiasme tijdens het helpen voor de Watersportclub. Deze boottocht was een groot succes, helpers zijn onderling en met ons het gesprek aangegaan over het vrijwilligerswerk, hoe ze er terecht zijn gekomen en wat ze leuk vinden om te doen. De eerder genoemde mindmap met de verschillende taken is hierbij getest en mensen konden zich gelijk opgeven voor de verschillende groepen. Na afloop was het enthousiasme groot voor toekomstige activiteiten. Het leek een motiverende en verbindende werking te hebben voor de helpers.
In de onderstaande videographic is het proces in beeld gebracht en zijn ook beelden te zien van de boottocht naar het Amsterdam Light Festival voor een kleine sfeerimpressie!
Enerzijds willen we meegeven dat het van belang is een gestroomlijnde activiteitenplanning voor de Watersportclub te creëren. Een gedetailleerde kalender met taken maakt het voor vrijwilligers makkelijker om hun bijdrage te leveren. Anderzijds is het van belang om de band tussen de vrijwilligers te versterken. We hebben diverse activiteiten voorgesteld die de samenhang kunnen bevorderen. Door de vrijwilligers te betrekken bij de keuze van activiteiten, proberen we effectieve en plezierige initiatieven te organiseren, zowel tijdens als buiten het watersportseizoen.
Do's & Don'ts
1. Community Engagement: Doe actief aan community engagement. Betrek de gemeenschap bij het ontwerpproces om ervoor te zorgen dat openbare ruimtes aansluiten bij de werkelijke behoeften en wensen van de mensen die ze gebruiken.
2. Duurzaamheid: Zorg voor een oplossing die op lange termijn ingezet kan blijven worden. Vermijd een eenmalige interventie die niet herhaald kan worden.
3. Inclusiviteit: Zorg voor oplossingen die toegankelijk zijn voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Gebruik deze diversiteit en vertegenwoordiging in het ontwerpproces.
1. Top-down benadering: Vermijd een volledig top-down benadering waarbij beslissingen worden genomen zonder actieve betrokkenheid van de gemeenschap.
2. Rigiditeit: Vermijd oplossingen die niet flexibel zijn over tijd. Wees juist bereid om feedback te ontvangen en waar nodig dingen aan te passen.
3. Voorkom het ontbreken van diversiteit in de groep stakeholders die bij het proces betrokken zijn. Zorg ervoor dat verschillende stemmen worden gehoord om een representatieve en inclusieve openbare ruimte te creëren.
Referenties
D66. (z.d.). D66 Amsterdam West – Verkiezingsprogramma. Geraadpleegd op 6 oktober 2023, van https://d66.nl/amsterdamwest/verkiezingsprogramma/
Gemeente Amsterdam. (z.d.-a). Brediuslocatie, nieuwbouw - Gemeente Amsterdam. amsterdam.nl. Geraadpleegd op 8 oktober 2023, van https://www.amsterdam.nl/projecten/brediuslocatie/
Gemeente Amsterdam. (z.d.-b). Contactpersonen stadsdeel West - Gemeente Amsterdam. amsterdam.nl. Geraadpleegd op 13 oktober, van https://www.amsterdam.nl/stadsdelen/west/contactpersonen/
Jadnanansing, T., Zoetekouw, L., Heeren, K., Biemond, H. J., Croon, T., Baidenmann, J., El Yaakoubi, A., Cotterell, P., Breemer, F., Geuzinge, M., Belkasmi, M., & Wind, B. (z.d.). Strijden voor de ziel van de stad: Onze plannen voor Amsterdam. Verkiezingsprogramma 2022-2026. [Verkiezingsprogramma]. Geraadpleegd op 6 oktober 2023, van https://amsterdam.pvda.nl/wp-content/uploads/sites/460/2022/01/Strijden-voor-de-ziel-van-de-stad-Verkiezingsprogramma-PvdA-Amsterdam-2022-2026-1.pdf
Ministerie van Buitenlandse Zaken (2022, 19 september). Wat zijn de Verenigde Naties (VN)? Buitenlandse Zaken in begrijpelijke taal | Ministeries | Rijksoverheid.nl. rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 13 oktober 2023, van https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/het-werk-van-bz-in-de-praktijk/weblogs/2022/wat-zijn-de-vn-verenigde-naties
Nazar, A., Roosma, F., Blom, J., Bouchallikht, K., Stevens-Leusink, M., de Boer, M., Luyf, R., van Tilburg, R., Keijser, R., & Dibi, T. (z.d.). Verandering begint in de stad: samen door voor een duurzaam en sociaal Amsterdam. Verkiezingsprogramma 2022-2026. [Verkiezingsprogramma]. Federatiebestuur GroenLinks Amsterdam. Geraadpleegd op 6 oktober 2023, van https://amsterdam.groenlinks.nl/sites/groenlinks/files/2021-11/Verandering%20begint%20in%20de%20stad%20-%20verkiezingsprogramma%202022_0.pdf
Unicef NL. (z.d.). Kinderrechten in Nederland - UNICEF. UNICEF. Geraadpleegd op 7 oktober 2023 van, https://www.unicef.nl/ons-werk/nederland