In opdracht van Merijn van de Reep, projectmanager van de buurtcampus Nieuw-West aan de Hogeschool van Amsterdam, hebben wij ons als groep ingezet om het Confuciusbuurtpark een ontmoetingsplek voor iedereen te maken. Het park, gelokaliseerd in Amsterdam Nieuw-West, dient nu vooral als speeltuin. Er is echter een sterke behoefte aan verbinding, interactie en betrokkenheid in de buurt; eenzaamheid blijft namelijk een groot probleem in Amsterdam.
Er zijn al verschillende partijen betrokken bij de buurt en het buurtpark, waaronder stichting DOCK; een organisatie dat contact tussen bewoners en andere organisaties stimuleert. Zo organiseren zij onder andere elke donderdagochtend de Groene Kans, waarbij eten en drinken uitgedeeld wordt en er gelegenheid is om elkaar als buurtbewoners te ontmoeten. Door middel van locatieonderzoek, gesprekken met betrokken actoren en co-creatie sessies hebben we geprobeerd een manier te bedenken waarop het Confuciusbuurtpark als plek van ontmoeting kan uitbreiden, voor alle bewoners; jong en oud.
We zullen in dit onderzoek gebruikmaken van een 'placemaking benadering'. Dit houdt in dat de gebruiker centraal staat in zowel het design, de planning en het management van deze specifieke ruimte. Het is belangrijk dat het onderzoeksproces leidt tot een gezamenlijke visie over de ruimte en de manier waarop het gebruikt kan worden. Om deze reden worden gebruikers actief betrokken bij de besluitvorming over eventuele vervolgstappen, door middel van co-creatie sessies en interviews (Ellery et al., 2021).