Het Roeterseiland balkon is een balkon dat zich op de derde verdieping van het A gebouw op de Roeterseilandcampus bevindt. Het balkon van ongeveer 100 vierkante meter groot is een toegankelijke buitenruimte waar studenten terecht kunnen om zowel te studeren als te ontspannen. Momenteel zijn er grote picknickbanken aanwezig en heeft er al enkele vergroening plaatsgevonden die terug te zien is in de grote potten met bomen en de met groen gevulde bakken aan de rand van het balkon.
Uit eerdere Placemaking projecten is gebleken dat het balkon een uiterst geschikte plek is om te vergroenen en om te gebruiken als evenementenlocatie. Vergroening zorgt niet alleen voor een fijne plek voor studenten, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid en biodiversiteit van de campus. Dit sluit aan bij het doel van de UvA om een natuur-inclusieve campus te realiseren, waarbij onder andere biodiversiteit en samenwerking mee worden genomen in het ontwerp van buitenruimten en gebouwen (UvA, 2024).
Vraagstuk
Vanuit UvA Vastgoed hebben wij de opdracht gekregen om een balkoncommissie te vormen die verantwoordelijkheid draagt voor het gebruik van het balkon en de organisatie van evenementen op het balkon op zich neemt. Het idee hierbij is dat UvA Green Office en de studieverenigingen van FdR en FMG deze balkoncommissie gezamenlijk zullen vormen. De vorming van de balkoncommissie en de uitvoering van de plannen van de eerdere placemakers die zich bezig hebben gehouden met de herinrichting en vergroening moeten ervoor zorgen dat het balkon een buitenruimte wordt voor en door studenten.
Analyse
Bij het uitvoeren van het locatieonderzoek is het werk uit voorgaande jaren als nulpunt aangenomen. In gesprekken met studenten is naar voren gekomen dat de materiële setting zoals deze door hen is vormgegeven positief wordt beoordeeld met als enig verbeterpunt het toevoegen van een gedeeltelijke overkapping. Het gebruik van het balkon is erg afhankelijk van de wisselende weersomstandigheden in Nederland, een gedeeltelijke overkapping biedt weerstand tegen mogelijke neerslag en is hierom een geschikte oplossing. De plannen zijn tot op heden echter niet in de praktijk gebracht, het focuspunt in dit onderzoek ligt daarom op het achterhalen van hoe deze plannen in de toekomst wel gerealiseerd kunnen worden.
In gesprek met de UvA facility services is gebleken dat zij de verantwoordelijkheid dragen voor de fysieke vormgeving van het balkon, er is budget beschikbaar voor het uitvoeren van de plannen. Het is echter de bedoeling dat studenten de hoofdverantwoordelijkheid dragen voor het onderhoud en de bureaucratie van het balkon, zodat het een plek wordt voor en door studenten. In contact met verschillende studentenorganisaties die in voorgaande jaren hiervoor zijn benaderd is naar voren gekomen dat geen van de betrokken partijen in het afgelopen jaar bezig zijn geweest met het balkon. De verschillende studentenorganisaties gaven aan dat het ontbrak aan een structuur met een duidelijke taakverdeling en verwachtingen, met als gevolg dat er door geen van de partijen actie is ondernomen. Het vormgeven van een duidelijke structuur is dus noodzakelijk en kan worden bewerkstelligd aan de hand van het opstellen van een balkoncommissie, welke de verantwoordelijkheid moet dragen voor het balkon.
Voor het opzetten van de balkoncommissie zijn twee co-creatie sessies en een experiment ingezet als interventies. Tijdens de eerste co-creatie sessie vond er een gesprek plaats met UvA Vastgoed en de voorzitter van de faculteit Maatschappij en Gedrag. Uit dit gesprek bleek dat er interesse was in de oprichting van een balkoncommissie, maar het was nog onduidelijk of de rest van het bestuur dit enthousiasme deelde. Een tweede co-creatie sessie is daarom georganiseerd. De tweede co-creatie sessie bestond uit een vergadering met de leden van het faculteitsbestuur, UvA Green Office en de facultaire studentenraad. Tijdens deze sessie is besloten dat een aantal bestuursleden verantwoordelijk zijn voor het werven van commissieleden.
De eerste vergadering van deze nieuwe commissieleden zal dienen als experiment. Tijdens deze bijeenkomst wordt beoordeeld of de leden goed met elkaar kunnen samenwerken. Ook zal er een duidelijke taakverdeling worden gemaakt en zullen er duidelijke doelstellingen worden geformuleerd, zodat er een duidelijke structuur ontstaat die werkbaar is op de lange termijn. Het doel van dit experiment is om te evalueren of de commissie succesvol kan functioneren. Uiteindelijk hopen we dat het experiment resulteert in de officiële oprichting van de bankcommissie en daarmee de voltooiing van deze interventie.
Via onderstaande links kan er meer informatie worden verkregen over de impact van de interventie. Hierin komt onder andere naar voren dat het opzetten van een balkoncommissie niet van de grond is gekomen, als gevolg van een gebrek aan motivatie en tijd bij de betrokken partijen welke op het laatste moment allemaal hebben aangegeven niet meer betrokken te willen zijn bij het project. Deze tegenslag heeft een duidelijk inzicht gegeven in de algehele desinteresse voor een actieve betrokkenheid bij een balkoncommissie onder studenten. Als gevolg van de last-minute afzeggingen is er hard gewerkt aan een simulatievergadering welke heeft plaatsgevonden met losse studenten die op het laatste moment bereid waren tijd hiervoor vrij te maken. Ook hier kwam echter weer naar voren dat er geen interesse is om deel uit te maken van een balkoncommissie
De balkoncommissie heeft als doel om het balkon een levendige en waardevolle plek te maken voor studenten en medewerkers van de UvA. Voor de continuïteit en het succes van het project is het van belang dat de commissie duidelijke vervolgstappen onderneemt en strategisch te werk gaat. Concrete vervolgstappen:
Instellen van een rotatiesysteem voor leden
Organiseer jaarlijks een wervingscampagne tijdens introductieweken en via studieverenigingen om nieuwe leden te betrekken. Zorg ervoor dat aftredende leden een overdrachtsdocument maken met praktische tips en contactgegevens van relevante partners.
Maandelijkse vergaderingen
Plan vaste vergaderingen om de voortgang te bespreken en nieuwe ideeën te evalueren. Stel hierbij een vaste voorzitter aan die verantwoordelijk is voor de agenda en notulen.
Samenwerkingen uitbreiden
Werk samen met studieverenigingen om evenementen op het balkon te organiseren, zoals lezingen, workshops en borrels. Stel een coördinator aan die contact houdt met UvA Facility Services en andere relevante partijen.
Promotie en zichtbaarheid
Ontwikkel een communicatiestrategie om het balkon actief te promoten, bijvoorbeeld via sociale media, posters en nieuwsbrieven. Overweeg ook het gebruik van een digitaal reserveringssysteem voor het plannen van activiteiten.
Feedback verzamelen
Organiseer elk semester een korte enquête of focusgroep om gebruikerservaringen te verzamelen. Gebruik deze feedback om de activiteiten en de inrichting van het balkon verder te optimaliseren.
Reflectie en verbeterpunten: Tijdens de opstartfase hebben we geleerd dat goede communicatie met UvA Facility Services essentieel is, maar soms stroef verloopt. Dit kan worden verbeterd door duidelijke aanspreekpunten en regelmatige updates. Daarnaast bleek het waardevol om bij het plannen van activiteiten rekening te houden met een breed scala aan behoeften van studenten, zoals rustige studieruimtes naast sociale evenementen.
Met deze concrete acties en aandachtspunten kan de balkoncommissie haar missie voortzetten en het balkon als sociale en functionele ruimte verder ontwikkelen.
Do's & Don'ts
Kijk vooruit in de planning zodat je dit op tijd kunt communiceren naar de betrokken partijen.
Probeer meetings zoveel mogelijk fysiek plaats te laten vinden.
Bespreek kwaliteiten en valkuilen met elkaar.
Laat je niet demotiveren door tegenslagen in de samenwerking met externe partijen.
Ga niet zonder een duidelijk doel aan het werk.
Vergeet geen beeldmateriaal te maken gedurende het gehele proces.