Het oorspronkelijke vraagstuk vanuit UvA Vastgoed was hoe een van de groene locaties van de universiteit kon worden ingericht als een plek die zowel rust als ontmoeting biedt. Het idee was om deze ruimte te gebruiken voor storytelling, waarbij verhalen gedeeld worden in een groene omgeving. Hiervoor moest onderzocht worden hoe dit concept aansluit bij de behoeften van medewerkers en andere belanghebbenden.
We hebben ervoor gekozen het vraagstuk breder aan te pakken door niet alleen storytelling te onderzoeken, maar ook te verkennen welke ontspannende activiteiten en elementen de UvA kan organiseren of faciliteren om ontspanning te bevorderen. Dit heeft ons geholpen een vollediger beeld te krijgen van de behoeften van de gebruikers van het groen op de UvA en hoe deze ruimtes optimaal benut kunnen worden.
Een belangrijke uitdaging bij het ontwerpen van activiteiten is om ze aantrekkelijk te maken voor een breed publiek. Roeterseiland trekt diverse groepen aan, met verschillende achtergronden, leeftijden en voorkeuren. Het is essentieel om activiteiten te organiseren die zowel studenten als medewerkers aanspreken, terwijl tegelijkertijd een goede balans tussen rust en ontmoeting behouden blijft.
De Plek
In eerste instantie is de plek vanuit de opdrachtgever de groene ruimtes van de UvA. Omdat de groene ruimtes van de UvA zich over meerder locaties in de stad bevinden is er onderzoek gedaan naar welke groene locatie de beste plek zou zijn voor het onderzoek. Vanuit dit onderzoek is er gekozen voor Roetserweiland, het groene grasveld centraal gelegen op roeterseilandcampus (REC) en bied de mogelijkheid voor meerdere activiteiten.
Roetserweiland is praktisch en voldoet aan belangrijke criteria van Gehl (2010), wat het geschikt maakt voor zowel het onderzoek als de dagelijkse activiteiten van studenten. De locatie is goed toegankelijk en ondersteunt diverse vormen van mobiliteit, waardoor bezoekers zich gemakkelijk en zonder omwegen kunnen verplaatsen. Daarnaast biedt de locatie een ruime keuze aan mogelijkheden voor activiteiten, zoals sporten, ontspannen of sociale interactie Het veld heeft een menselijke schaal, waardoor bezoekers zich welkom voelen en sociale interactie wordt gestimuleerd. Daarnaast is het gebied verkeersveilig, met voldoende ruimte voor voetgangers om zich zonder zorgen te bewegen.
De drukte op deze locatie, vooral tijdens zonnige dagen, vormt een uitdaging. Drukte kan het lastig maken om de gewenste rustige sfeer te waarborgen. Om deze ruimte optimaal te benutten, is het belangrijk na te denken over manieren om het grasveld ook functioneel en aantrekkelijk te houden in koudere maanden of bij slecht weer. Zo kan Roetersweiland het hele jaar door bijdragen aan de behoeften van studenten, medewerkers en andere bezoekers.
Analyse
Onderzoek uit de literatuur toont aan dat groene ruimtes op universiteitscampussen het welzijn van studenten bevorderen, door stress te verminderen en sociale interactie te stimuleren (Wang et al., 2024; Holt et al., 2019; Foellmer et al., 2020). Dit werd bevestigd tijdens onze observaties op Roeterseiland, waar studenten aangaven het grasveld vaak te gebruiken om even afstand te nemen van de studiestress en om af te spreken met vrienden.
Toch blijkt uit onze interviews en observaties dat er een tekort is aan plekken die specifiek gericht zijn op ontspanning. Dit komt vooral door het beperkte aantal zitplekken en het gebrek aan gevarieerde activiteiten. Studenten en medewerkers gaven aan interesse te hebben in zowel individuele als groepsactiviteiten. Tijdens de co-creatiesessies kwamen suggesties naar voren, zoals mindfulness- en yogasessies, begeleide wandelroutes, live muziek, en creatieve workshops zoals schildermiddagen. Deze activiteiten werden als laagdrempelig en ontspannend ervaren.
Met deze inzichten hebben we besloten onze focus te leggen op het verbeteren van de mogelijkheden op Roeterseiland, met nadruk op het aanbieden van gevarieerde activiteiten. Het grasveld wordt al veel gebruikt, maar biedt veel ruimte voor een breder scala aan gebruikers en activiteiten. Dit draagt niet alleen bij aan het welzijn van de gebruikers, maar maakt de campus ook duurzamer door de ruimte effectiever en veelzijdiger in te zetten. Door activiteiten en voorzieningen aan te bieden die inspelen op de behoeften van verschillende gebruikersgroepen, kan de plek zich ontwikkelen tot een uitnodigende en dynamische ruimte die door iedereen wordt gewaardeerd en gebruikt.
Zie de infographic hieronder of via de link voor een compleet overzicht.
Voor onze interventie organiseerden we een Relaxing Art Hour – een schilderworkshop met acht deelnemers. Hoewel we aanvankelijk buiten wilden werken, dwong het extreme weer ons om naar binnen te verhuizen. Het idee van een schilderuurtje kwam naar voren als een rustgevende activiteit die zich goed leent voor buiten wanneer het weer het toelaat.
De workshop verliep vlot en werd door de deelnemers als zeer prettig ervaren. Er ontstonden nieuwe sociale connecties, terwijl anderen zich in het schilderen konden terugtrekken. Na een kort feedbackmoment aan het einde gaven deelnemers aan de workshop fijn te vinden, zelfs degenen die aanvankelijk minder interesse hadden in schilderen. Bovendien stonden ze open voor een toekomstige sessie buiten, mits het weer meewerkt.
Onze workshop bood een ontspannen en alternatieve manier om een pauze in te lassen tijdens het studeren of werken. Ondanks de onverwachte verandering bleek de interventie succesvol en werd deze positief ontvangen.
Zorg voor de oprichting van een commissie die zich richt op de evenementen om het gebruik van het groen blijvend te ondersteunen. Deze commissie is verantwoordelijk voor de planning en coördinatie, in nauwe samenwerking met groepen die interesse tonen in het gebruik van het veld. Ons onderzoek toont aan dat een direct contact met Facility Management essentieel is om alles soepel te laten verlopen.
Social Media
Zet social media in om aankomende evenementen te promoten en een gemeenschap te creëren. Door verschillende platforms te gebruiken, kunnen studenten effectief bereikt worden, wat niet alleen helpt om hen aan te trekken, maar ook de zichtbaarheid en het gebruik van de groene ruimtes vergroot. Dit creëert een dynamische en betrokken online aanwezigheid die de focus op het groen versterkt en tegelijkertijd een gevoel van verbondenheid onder de deelnemers opbouwt.
Weersomstandigheden
Roetserweiland mist beschutting tegen weersomstandigheden die de ontspanning en activiteiten kunnen verstoren. Omdat het weer onvoorspelbaar is, is het slim om altijd een binnenlocatie achter de hand te hebben. Daarnaast kan extra onderzoek worden gedaan naar mogelijkheden voor outdoor beschutting, zodat de activiteiten ook buiten ongestoord kunnen doorgaan.
Vervolg onderzoek
Het is belangrijk om te onderzoeken of de activiteiten ook effectief zijn op andere groene locaties binnen de UvA. Toekomstig onderzoek moet duidelijk maken hoe effectief de activiteiten daar zijn en welke behoeften deze plekken hebben.
Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken welke samenwerkingen essentieel zijn voor de toekomstige commissie. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van het project, omdat sterke samenwerkingen zorgen voor een sterke basis op de lange termijn. Door alle betrokken partijen actief samen te brengen in of rondom de commissie, kan ervoor gezorgd worden dat de activiteiten soepel verlopen en hun impact behouden blijft.
Neem vroegtijdig contact op met de betrokken partijen. Dit voorkomt miscommunicatie en mogelijke obstakels, zoals het niet op tijd verkrijgen van vergunningen of goedkeuringen.
Laat deelnemers zich aanmelden via formulieren. Dit helpt om een overzicht te houden van het aantal deelnemers en hun specifieke wensen of behoeften
Houd rekening met de tentamen-weken; stel een kalender op met de belangrijkste deadlines voor de doelgroep voordat je een datum kiest.
Onrealistische evenementen: Probeer geen grootschalig evenement te organiseren met een klein budget en team.
Wees niet rigide in de aanpak; het is belangrijk om flexibel te blijven en open te staan voor veranderingen en aanpassingen gedurende het project. Als blijkt dat een geplande activiteit weinig animo heeft, overweeg een alternatieve invulling.