Het oorspronkelijke vraagstuk vanuit UvA Vastgoed was hoe een van de groene locaties van de universiteit kon worden ingericht als een plek die zowel rust als ontmoeting biedt. Het idee was om deze ruimte te gebruiken voor storytelling, waarbij verhalen gedeeld worden in een groene omgeving. Hiervoor moest onderzocht worden hoe dit concept aansluit bij de behoeften van medewerkers en andere belanghebbenden.
Wij hebben ervoor gekozen het vraagstuk breder te benaderen door niet alleen storytelling te onderzoeken, maar ook te kijken naar wat ontspannende activiteiten en componenten zijn die de UvA kan organiseren of faciliteren om ontspanning te bevorderen. Dit heeft ons geholpen een completer beeld te krijgen van de wensen van de gebruikers van het groen op de UvA en hoe deze ruimtes optimaal benut kunnen worden.
De Plek
In eerste instantie is de plek vanuit de opdrachtgever de groene ruimtes van de UvA. Omdat de groene ruimtes van de UvA zich over meerder locaties in de stad bevinden is er onderzoek gedaan naar welke groene locatie de beste plek zou zijn voor het onderzoek. Vanuit dit onderzoek is er gekozen voor Roetserweiland, het groene grasveld centraal gelegen op roeterseilandcampus (REC) en bied de mogelijkheid voor meerdere activiteiten.
Roetserweiland is praktisch en voldoet aan belangrijke criteria van Gehl (2010), wat het geschikt maakt voor zowel het onderzoek als de dagelijkse activiteiten van studenten. De locatie is goed toegankelijk en ondersteunt diverse vormen van mobiliteit, waardoor bezoekers zich gemakkelijk en zonder omwegen kunnen verplaatsen. Daarnaast biedt de locatie een ruime keuze aan mogelijkheden voor activiteiten, zoals sporten, ontspannen of sociale interactie Het veld heeft een menselijke schaal, waardoor bezoekers zich welkom voelen en sociale interactie wordt gestimuleerd. Daarnaast is het gebied verkeersveilig, met voldoende ruimte voor voetgangers om zich zonder zorgen te bewegen.
Analyse
Onderzoek uit de literatuur suggereert dat groen op universiteitscampussen een gunstig effect kan hebben op het welzijn van studenten, waaronder het verminderen van stress en het stimuleren van sociale interactie (Wang et al., 2024; Holt et al., 2019; Foellmer et al., 2020). Onze observaties op de UvA-campus ondersteunen deze bevindingen: studenten verzamelen zich vaak op het grasveld. Daarnaast bleek dat de groene ruimtes vooral worden gebruikt om te ontspannen, sociale banden te versterken en tot rust te komen.
Studenten en medewerkers van de UvA ervaren een tekort aan geschikte plekken om op een prettige manier tot ontspanning te komen, ondanks dat ze aangeven hier wel behoefte aan te hebben. Op dit moment blijkt het moeilijk om aan deze behoefte te voldoen, met name door het beperkte aantal zitplekken en ontspannende activiteiten in het groen van de UvA. Uit ons veldonderzoek komt naar voren dat er vooral vraag is naar activiteiten die zowel individueel als in groepsverband gevolgd kunnen worden. Populaire suggesties die in onze co-creatie sessies naar voren kwamen zijn mindfulness- en yogasessies, begeleide wandelroutes, live muziek sessies en creatieve workshops zoals schildermiddagen. Met deze initiatieven hopen we het groen op de UvA op een andere manier te benutten, zodat het een diversere en aantrekkelijkere plek wordt voor een breder scala aan gebruikers. Dit biedt ruimte voor meer ontspanning en verbinding. De meeste mensen maken momenteel gebruik van het grote grasveld, Roetersweiland. Daarom ligt onze focus op het verbeteren en uitbreiden van de mogelijkheden op deze specifieke locatie.
Voor onze interventie organiseerden we een Relaxing Art Hour – een schilderworkshop met acht deelnemers. Hoewel de sessie oorspronkelijk buiten zou plaatsvinden, moesten we vanwege het extreme weer uitwijken naar binnen. Dit liet zien dat de activiteit zowel binnen als buiten goed uitvoerbaar is. De workshop verliep soepel en werd door de deelnemers als zeer prettig ervaren. Er ontstonden nieuwe sociale connecties, terwijl anderen zich juist konden terugtrekken om volledig op het schilderen te focussen. Zelfs degenen die normaal minder interesse hebben in schilderen, vonden de ervaring geslaagd. Daarnaast stonden de deelnemers open voor een toekomstige sessie in de buitenlucht, mits de weersomstandigheden dat toelaten. De activiteit bood een ontspannen en alternatieve manier om een pauzemoment in te lassen tijdens het studeren of werken. Ondanks de onverwachte aanpassing was de interventie succesvol en werd deze positief ontvangen.
Overdracht
Commissie opzetten
Voor de continuïteit van het gebruik van het groen is het van belang om een commissie te starten die zich bezighoudt met de evenementen. De commissie zorgt voor de planning en coördinatie in samenwerking met groepen die interesse hebben in het gebruik van het veld. Uit ons onderzoek kwam naar voren dat een kort lijntje met Facility Management essentieel is voor een soepel verloop.
Social Media
Om mensen te informeren over de komende evenementen en om een gemeenschap op te bouwen raden we aan in te zetten op verschillende vormen van social media. Dit biedt de mogelijkheid om studenten aan te trekken en daarbij de focus op het gebruik van het groen kan vergroten.
Weersomstandigheden
Roetserweiland biedt momenteel geen beschutting tegen weersomstandigheden die de ontspanning en voortgang van de activiteiten kunnen verstoren. Aangezien het weer onvoorspelbaar kan zijn, raden we aan om altijd de mogelijkheid open te houden om evenementen naar binnen te verplaatsen. Dit garandeert de continuïteit van de activiteiten, ongeacht de weersomstandigheden.
Favoriete Activiteiten
1. Live Muziek Sessies
2. Outdoor Cinema
3. Silent Disco Rustgevende Muziek
4. Yoga
5. Schilderen
Videographic
https://youtu.be/Z88d68y1rn8
Do's en don'ts
Neem vroegtijdig contact op met de betrokken partijen
Laat deelnemers zich aanmelden via formulieren
Houd rekening met de tentamen-weken
Onrealistische evenementen
Wees niet rigide in de aanpak; het is belangrijk om flexibel te blijven en open te staan voor veranderingen en aanpassingen gedurende het project.